sourze.se

Jag gråter för Annika

Alla vet väl vem Annika är?

Inte Tommys Annika utan Annika Östberg. Har det kommit några nyheter om henne som jag missat? Har det hänt något eller händer inget alls? Jag har inte sett något om henne på ett bra tag nu. Annika, den svenska tjej som åkte till USA för att hennes mamma helt enkelt flyttade dit. Annika revolutionerade som de flesta ungdomar gör och hittade på en sabla massa dumheter. Hon skulle av de flesta kallas en pundarbrud. Som många dumma tjejer som fastnar i missbruk så är det en stark pojkvän som driver missbruket och dumma tjejer gör oftast som pojkvänner gör.

För att göra en lång historia kort. Hon och pojkvännen åker bil och pojkvännen tar upp en puffra och skjuter folk till döds, en polis. Annika vet inte om vad pojkvännen ska göra, hon håller inte i vapnet. Hon är bara den dumma drogade bruden som följer med i samma bil. Bägge låses in i finkan och pojkvännen erkänner vad han har gjort och tar sitt liv i fängelset. Hade detta hänt i Sverige så hade Annika släppts ut efter häktningstiden. Hon hade antagligen träffat någon ny pojkvän som hon hade kunnat droga tillsammmans med. Men nu är hon i USA och döms som skyldig till mord. Hon sitter på ett icke tidsbegränsat straff och vet inte ens när hon flr komma ut igen.

Jag har faktiskt tappat räkningen men har hon suttit i 20 år nu? Jag skrev en insändare i om det var AB eller Expressen för cirka 10 år sen där jag bad folk att ställa upp och visa sitt stöd. Det enda som hände var att några kollegor på mitt dåvarande jobb undrade varför jag skrev insändare och att sånt gjorde man bara helt enkelt inte.
Jag skämdes över mitt skrivna ord den gången men inte längre.

Nu sitter denna brud i fängelse fortfarande och i dag är hon helt ren och vill bara komma ut. Hon vill åka till sin mamma som är i Sverige i dag. Men i USA så är man för långa straff och dödsstraff och den som är guvernör i den stat där hon sitter kan inte vinna valet om han eller hon skulle vara mjäkig och släppa ut Annika. Jag tror faktiskt att man kan vinna ett val på at sända hem fångar som man kan slippa att betala för och att göra så man har rent mjöl i påsen.

Jag såg på teve för länge sen om hur anhöriga till de som dödats inte ville ge Annnika frihet för hon skulle bara sitta där hon satt. Vad är det för elaka människor? Annika har ju inte dödat någon. Varför ska hon straffas, jag förstår inte logiken i det hela.

Varför kan vi inte påverka USA i en sån här fråga? Man kan ha olika åsikter om saker, men jag tycker att det här är så solklart fel...


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 07 jul 2002 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: