sourze.se

Jag har en fråga till er på sourze

Fråga: Hur vet man att Siréns skrivbord står horisontellt?
Svar: Samma mängd fradga rinner ut ur bägge mungipor samtidigt.

Neeeejdå, jag är inte okunnig om andra kulturer och samhällen vilket Sirén påstår i sin hälsas jobspost.

Jag har rest lite grann. Hehe.
Jag trodde att vår utseendefixering och dess förankring i ytligheten är det som skulle debatteras.

Låt gå.
Jag har semester och detta roar mig.
Så vi skall vara stolta skall vi?

Att andra kulturer har tendenser och förekomster av det jag fördömer i vårt samhälle visste jag. Det är geografi på mellanstadiet men det är alltså inga bra argument.

Det är som att säga "Vi visste långt innan att det fanns vatten på mars". Ja det kunde vilken frimicklande bondläpp som helst räkna ut men hur mycket, var och vilken form? Kan det vara så att bejakar man ytan så tänker man inte djupare än den?

Självklart återfinns våldtäkter, mobbing och andra hemskheter på andra platser trött repetition och andra kulturer men ingenstans så bejakas den så öppet och mångfacetterat som i vårt västliga samhälle. Ingenstans kan du avancera och uppnå beröm, framgång för att du slängt av dig dina kläder, opererat dig eller utvecklat ditt presterande självförhärligande till narcissism.

Jag skriver just i den tidigare artikeln att "I dessa kulturer han listar så finns det tillstånd, förekomster och inslag som är sju resor värre"

Det var synd att Sirén inte läste den eller den tidigare ordentligt innan det tog fyr då hade han besparat sig det gedigna kulturletandet. Den som söker skall finna heter det.

Hans påstående att:

"Stefan Holmqvists funderingar om hur hemskt och ytligt det är i väst men inte alls på några andra ställen"

är alltså ren lögn.

Hans påstående:

"Och allt detta, enligt Stefan Holmqvist på grund av att vi är beroende av hur andra människor ser oss. Vilket Stefan Holmqvist alltså på fullt allvar tycks föreställa sig att inte förekommer i andra kulturer."

Är också lögn.

"Allt" av detta bottnar inte att vi är beroende av hur andra ser oss men om det förekommer i andra kulturer så är det inget argument. Dels ser vi det i andra kulturer för att de redan börjat importera vår debila skräpkultur Den vi skall vara stolta över men vi ser det inte lika mycket. Jag skriver just att det är sju resor värre.

Självklart finns det mobbning, övergrepp och elände över jorden som bottnar i ytlighetsrelaterade problem. Det vet jag särskilt då jag gjorde lite grävande förra året då en del personer i politik och massmedia ville påskina att hedersmord bara förekommer i den islamska kulturen och religionen. Sirén ger dessvärre och olyckligt prov på denna enkelspårighet när han nämner "I muslimska kulturer gäller också ofta att en kvinna inte får befläcka familjens heder"

Det må vara långt ifrån ämnet men det här är ett viktigt klargörande eftersom det är viktigt att motarbeta den islamofobi som just nu blåser söderifrån, smyger upp långsamt under kjolen och tycks ha kylt ned Siréns kulor och buk då man måste ha iskalla sådana för att skriva något så urbota korkat.

Hedersrelaterade inskränkningar mot flickor är absolut inte något som muslimska kulturer skall listas ensamma med!
Sådana inskränkningar och rena övergrepp finns på det katolska Malta, kristna Kurdistan och bland stammar i Afrika.

Flickor dödas på dessa platser för att familjen måste behålla hedern. Det är alltså värt ett liv för principen hur andra ser en.

I Norra Thailand så är det på vissa platser en tradition för familjens man att donera sin dotter, tämligen utvikt på riktigt, över natten till husets gäst.

Men detta är just bara Kulturer!

Enligt liberaler inte alls välutvecklade, lika tekniska och liberalt utvecklade som våra samhällen. Dom har bland annat ingen "TV" som Sirén nämner och om dom skall vara ledsna eller glada för det vet jag inte riktigt.

Skulle det då vara orimligt att höja ribban för vår kultur? Den som Sirén anser att vi skall vara stolt över Svaret på den frågan är självklart ett rungande: JA! Det är ju här just personlig utveckling kommer in.

Är vi inte mer utvecklade? Ja, då skall vi väl inte exportera vår "kulturimperialism" som Siréns nyblivne fan Svennson kallar det.

Ja då behöver vi inte oroa oss.

Jag vill mena att vi i väst har mer kommunikation och en aning högre kunskapsnivå än en del kulturer som här debatteras.

Vi har alltså inte enbart en sämre "kultur" eller ett dåligt samhälle hur gärna än Sirén vill måla den bilden med sin lilla pensel där han antingen använder den ena eller den andra sidan.

Just därför tycker jag att vi borde sträva bort från ytlighet och ett bejakande av låga drifter. Det är ju just därför vi har ett samhälle med lagar och struktur men humana sådana snarare än maffiafilosofi och patriarkal familjekrati. Ej heller behöver vi så mycket lagar och struktur så vi får som i Kina.

Vårt samhälle ÄR mer ytlighetsfixerat och i avsaknaden av kultur, tro och religion som är på nedgång så har dyrkandet av den blivit just det. I det axplock från världen som Sirén listar är det inte en grundläggande del i hela den kulturen. Det håller det på att bli här.

I Japan har ytlighet och låga drifter som Sirén beskriver blivit en del av kulturen och mentaliteten JUST DÄRFÖR man importerat vår debila skräpkultur den vi skulle vara stolta över och "liberaliserat" ekonomin. Jag räknar nämligen Japan som en del i väst även om det ligger i öst
Det påstår i alla fall Johan Norberg i den bok som Sirén rekommenderar från sin handeldvapenbesmyckade hemsida och den har jag läst. Vårt dekadenta kultur är helt enkelt inte hanterbar för en del länder i den takt som importen går nu.

För takten är hög:

I Japan dricks det inte "kopiöst" mycket med sprit vilket Sirén skriver mot bättre vetande. I alla fall inte i den mån vi fortfarande skall jämföra med väst. Sådant är bara okunnigt svammel mot bättre vetande. Siffrorna som stiger är baserade på hur mycket det säljs och inte dricks. Dessa har ökat med 44 procent från 1970 till 1990. Denna takt korrelerar, konstigt nog, mot att den japanska ekonomin och liberaliseringen tog fart. Försäljningssiffrorna har även sin förklaring i att Japan har världens största groggar. Konsumtionen mätt på etanol i gram per dag ligger runt Österrike och Australiens nivåer. I liter och sprit på 6,6 liter per år. Alltså långt efter Italien, Frankrike eller svampländerna Irland och Portugal.

I Ryssland och andra öststater fanns det en mycket högre kulturell ambition innan murens fall och dekadens efter. Detta är dock inte att skylla på liberal politik då Ryssland är så långt i från sådan politik som det går att vara. Däremot i Ryssland och andra öststater har den förhärdade kvinnosynen, det sociala och ekonomiska läget resulterat i att kvinnor tvingas, leds eller väljer prostitution.

Men frågan är: Om detta är så hemskt eftersom det kvalificerat sig som Siréns exempel skulle det då vara bättre att vi i väst Det stolta samhehehellet lär ut, sätter moraliska ribbor för tjejer och stöper tjejer så de måste klä sig som just sådana affärskvinnor för att få uppmärksamhet, bekräftelse eller rentav överleva på "marknaden"?

För det tankefel jag dock tycker att Sirén gör, är att han tycks tro att det per automatik råder ett motsats- och konkurrensförhållande mellan olika kulturer. Någon rangordning. Någon poängskala.

Så är det ju självklart inte.

För det kanske inte ens är fråga om kulturer och politik...

Det är ju inte den ena eller den andra kulturen som är "ond". Det är människorna som brukar den. I USA frodas utseendefixering, silikonoperationer, aggressivitet och vapenliberaler. Med det beror inte på att amerikaner är dumma. Deras moraldegenerering är helt enkelt mycket mer framåtskriden.

Sedan beror det på hur man tolkar saker och ting. Vilka värderingar vi har:

Talibanerna menade på fullaste allvar att dom frigjort kvinnan eftersom hon slapp arbeta. Vi skryter om att våra kvinnor är frigjorda vilket rimmar illa när knappt utvecklade flickor skall operera sig och vikas ut.

Jag tror att oavsett kultur söker människan ett långt lyckligt liv!

Vi bejakar dock inte livet i väst med att göra som Sirén:

Acceptera våld, förnedring, hämndbegär, piluttadig-polemik och andra låga drifter eller att rentav vidarebefordrar
dessa till accepterade principer: Ja det är inte att bejaka livet!

Om Sirén vill lära sig lite om de kulturer och samhällen han rotat runt på Internet om, så prova gärna att släppa Timbrolitteraturen, handeldvapnet och Internetterminalen för att resa lite för att söka intryck. Prova gärna att bo i ett annat land. Det är att lära sig om en kultur!

Att vi i den västliga kulturen den riktigt stolta bejakar våra låga drifter mer och slänger bort tid på utseendefixering och dyrkar ytan och då den likformiga vackra ytan är självklart. Vi bör skämmas eftersom vi faktiskt har ett val. Det jag kallar "lågt egenvärde" finns alltså överallt i alla människor men ingenstans så bejakar så många människor på så många olika mångfacetterade och skrupelbefriade sätt sätt utan moral. Därför är vårt samhälle mer ytligt. Trots all kunskap och information så är vi dom som vältrar oss mest, flest och på olika sätt. Att sedan Sirén sedan kan söka på internet och ta sitt Guilt By Association-tänk till kulturella nivåer är roande men det är inte ens ett argument. Har han i sin svulstiga quasikunskap ens orkat räknat hur många övergrepp som slutar med död den västliga fortfarande spikrakt stolta kulturens mobbning är mot Japans? Vi kan ta USA vs Japan per capita.

Nej, för att komma bort från allt detta behöver vi komma i kontakt med kärleken igen och allt fint den ger. Då vill man varken inte slå sin dotter eller se henne naken på ett tidningsomslag.

Ett samhälle som strävar bort från kärleken är inget att vara stolt över.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2002 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: