sourze.se

Horace är bra för Sourze

Horace Engdahls ganska självgoda stil retar gallfeber på både sourzare och på den övriga stora massan, det vill säga alla de som inte har en aning om vad Sourze är. Högst förståligt. Men inte helt befogat.

Horace Engdahl är en intellektuell profil i Sverige. Det är han i egenskap av författare och så klart för sin ordförandeplats i Svenska Akademien. Han är dessutom en nästan våghalsigt spontan person, som verkar säga rakt ut vad han tänker. Att det inte alltid låter så bra alla gånger vet vi. Han har blivit citerad för att han till exempel "har svårt för svaga människor" i de hemlösas tidning Situation Stockholm, och han har kallat ickestockholmare för "lantisar". Hur vågar han?

I Sverige tycker vi inte om personer som tycker sig vara för mer än någon annan, och ännu värre är väl människor som tycker att de är smarta! Det tycker Horace också att han är. Det är tydligt att han är stolt över att ha arbetat sig upp från den enkla bondefamiljen till den svenska intellektuella eliten. En amerikansk dröm – men definitivt inte en svensk! I Sverige säger man i stället för grattis: "Du är så förändrad!" med negativ klang i rösten.

Samtidigt som Horace gottar sig i sin framgång går vi andra svenskar omkring med något sorts kollektivt dåligt självförtroende, som hämmar vår personliga utveckling. Jag tycker vi alla borde bli lite med som Horace. Säg vad du tycker! Gör karriär! Vad stolt över det! Tyck att du själv är bra! Är det ändå inte det du vill innerst inne? Är det inte lite avundsjuka som ligger till grund till ilskan över Horace person?

Föregående var nu bara en lång parentes på vad jag egentligen skulle säga med den här texten, nämligen att Horace Engdahl är bra för Sourze. Engdahl är en av de som är med och styr Sverige. Att redaktionen fått honom att skriva på Sourze höjer statusen för sajten. Något som vi som skriver för Sourze så klart vill. Ju fler personer med inflytande som läser Sourze, desto viktigare blir det vi skriver. Vi kanske till och med kan påverka någonting med alla våra texter! Svindlande tanke!

För tänk om Sourze bara befolkades av en massa "lantisar" utan någon som helst inflytande eller folkopinionsbildande status? Varför skulle vi då betala för att skriva här? Nu hoppas jag att Ann Söderlund tar in fler politiker och debattörer med status i "Agenda-storlek" till Sourze. Gör det här mediet lika viktigt för dem som DN debatt, och se upp för "bimbofiering" för att citera en annan känd tyckare.


Om författaren

Författare:
Caroline Persson

Om artikeln

Publicerad: 19 jun 2002 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: