sourze.se

Vem ser dig egentligen

Är du medveten om att samhället ser dig överallt nästan hela tiden?

Vem ser dig egentligen?

Antingen är det ingen som tänker på det, eller kanske är det så att människor inte vågar tänka på det. Men faktum är att vi är övervakade varje dag, jämt, utan att vi verkar fundera på det. När vi handlar mjölk i affären, när vi tar ut pengar på banken eller betalar med betalkort. På nätet är vi ute och surfar och registreras på olika sidor på grund av cookies och hackers som tar sig in i din datorn. På jobbet kan chefen begära att du drogtestas eller att få läsa dina sjukhusjournaler. När du går genom parken på vägen hem från jobbet kameraövervakas du, liksom på discot eller i klädbutiken.

Antagligen har du inte tänkt på det tidigare. Men kanske finner du det skrämmande att du är bevakad nästan överallt. Ändå är vi i Sverige långt ifrån så övervakade som engelsmännen och amerikanarna.

Frågan är varifrån detta fenomen egentligen kommer. Förr, långt innan dagens teknik fanns, var det endast några få som bevakade folket. Präster och poliser var några av dessa. Men idag genomsyrar det hela samhället. Delvis beror det på att tekniken har gått framåt och att man nu har kommit så långt i utvecklingen att detta blivit möjligt. Fast utan att ha något behov av övervakningstekniken så hade den antagligen aldrig utvecklats. Misstro måste med andra ord genomsyra samhället för att det ska behöva finnas ögon överallt. Människor slår ner varandra, därav kameror på torg och i parker, människor stjäl mjölk och kläder, därav kameror i affärer.

Efter att ha begrundat innehållet på webbsidan www.vemserdig.nu, har jag börjat fundera över detta fenomen. Kameror och övervakning finns det uppenbarligen ett behov av i samhället, men samtidigt bör man fundera över hur ofta och hur mycket information det finns om var och en av oss. Hur ska det sluta om det finns ögon överallt, vart tar privatlivet vägen?


Om författaren

Författare:
Elin Persson

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2002 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: