sourze.se

Vi åker dokusåpa till paradiset!

En programidé till varenda jäkla TV-bolag som finns. Unite!

Vissa grejer är alltid bättre i teorin än i praktiken. De tre saker jag kommer att tänka på först är demokrati, gruppsex och julbord. Visst låter det rättvist, skönt och gott? Men när man väl är där, nja...

Sen är det tvärtom också, i andra sammanhang. Ska tänka på tre saker till. Kom nu, poppa upp... Här kommer en: GB-Sandwich. Vaniljglass mellan chokladsmakande digestivekex. Låter inte alls mums, men det är precis vad det är. Sen kommer tvåan: Svensson-livet. Jag skulle aldrig aldrig aldrig sitta i den där villan, med en röd Opel, familj, katt och klippa gräset varje lördag innan V-75 på TV 4. Men nu är jag där, rätt mysigt faktiskt. Har förstås blivit ännu mysigare sen jag fick en egen förläggare. Också trean då? Kom nu, poppa upp... Tetris! Fyrkanter i olika mönster som dimper ner, och sen ska man styra dem rätt, så de passar in i varandra liksom. Fucking booooooring? Fucking fun!

Nu har jag fått en idé. Har inte klurat ut i vilken av ovanstående kategorier den hör hemma. Kommer antagligen inte att veta förrän den omsätts i praktiken. Alltså aldrig. Men jag chansar grovt:

HALLÅ SVT OCH ALLA DINA TV-BOLAGSPOLARE I HELA VÄRLDEN!!! Här kommer en programidé!

TV-serien ska köras i ett år. I hela världen! Shit, här faller det lite, alla ser inte på TV, alla HAR inte TV, fortsätter ändå. Sluta inte läsa nu, men det är en dokusåpa. THE dokusåpa. Varje måndagkväll, prime time, kommer hela världen att kunna titta in hos en familj i Kabul, och följa deras vardag, ta del av familjemedlemmarnas tankar och drömmar. På tisdagar är vi med hemma hos familjen Brown i Dallas, samma sak där, vardag-tankar-drömmar. Onsdagar är vigd åt pappa, mamma, barn Kovalskij ute på vischan i Sibirien. Sen Grönland, Israel, Kina, Tyskland. Blev det där lika många länder som dagar i veckan? Ni fattar nu va? Varje dag har sin familj, i ett år, visas överallt, sen avslutas det med en gigantisk fest där de här sju familjerna samlas, möts och har skoj TILLSAMMANS! Ingen utröstning, ingen planka, inga gula kort, "bara" ett MÖTE!

För att den här serien inte ska försvinna i mediebruset ska den helt enkelt visas på ALLA kanaler, samtidigt. Zappar man över till en annan kanal visas serien där också. Ingen kommer undan, propaganda! Jag är så gammal att jag säger "Nästan som Hyland". Ni i min ålder minns, människor såg faktiskt SAMMA TV-program, hade något att snacka om på fikarasten. Ni som pluggar media börjar tänka på termer som "unifiering".

I mina drömmar är den här dokusåpan fantastisk. En brobyggare, ett verktyg för ökad förståelse, insikt om att egentligen är vi ganska lika så varför inte ta och skippa de där kärnvapnen och göra något annat för pengarna. Pengar förresten? Bort med dem också! Ska det vara revolution så ska det! Ja, sån är jag. Någonstans därinne i min underbara hjärna ligger en lapp med fluoroscerande text: "Riktigt klok? Då måste du vara jävligt naiv!"

Nä, nu ska jag drömma vidare. Bestämma titellåt till den här dokusåpan. Spinner igång lite Lambchop igen. "Up With People" igen. "...we most certainly leave the doing, the doing undone, come on undone... and we are screwing up our lives today... c´mon progeny"

Kom igen avkomma! Kom igen!


Om författaren

Författare:
Mikael Vestlin

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2002 15:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: