sourze.se

Jag ljög för Radiotjänsten

Visst fan har jag en TV!

För några dagar sedan ringde en man på hos mig. Han hade allvarlig uppsyn, seriöst tilltal och flashade sin legitimation. "Är det David Olsson?"

Det kunde jag inte neka till.

"Har du TV?"

"Nej."

I mitt studentrum står en stor, vit TV, ganska mycket i vägen. Jag tittar sällan på den, gör hellre annat.

Mannen från Radiotjänsten nöjde sig med det svaret och ringde på hos mina korridorkamrater. Tänk om kinesen är hemma, tänkte jag. "Im from the swedish government, do you have a television? In that case you have to pay a fee." Den stackarn kommer bli livrädd. Han bor ju där olagligt, i andra hand. "You havent payed your television-fee? Well then we have to go to the backyard and I will shoot you in the head." Ja, jag vet nog hur kinesiska regeringar behandlar sina undersåtar, särskilt studenter.

Jag måste säga att jag inte är särskilt stolt över att underlåta att betala en lagstadgad avgift. Tyvärr är min ekonomiska situation sådan att en engångsavgift på dryga tusenlappen skulle vara allför tärande. Jag tillhör den krympande skara medborgare som anser att man ska sträva efter att följa lagen, även om man inte håller med om den. Men att betala TV-licensen med studiebidraget, det klarar jag inte.

Och det är en förlegad avgift, från en tid då TV:n inte fanns i var mans hem, och de enda kanaler man kunde se på var statliga. En orättvis avgift dessutom. Jag som saknar fast inkomst förväntas betala lika mycket som en person med, säg, en miljon i årsinkomst. Statliga, reklamfria kanaler är det absolut inget fel på. Men de ska finansieras via skattepengar.

Fast framförallt är det synd om TV-pejlarna. De driver från hus till hus och söker upp otrevliga människor som ljuger dem rätt upp i ansiktet. De tvingas ta en idiotisk avgift av människor som inte har råd med den. Människor som såg TV:n som ett billigt nöje ända tills TV-pejlaren dök upp. Jag klarade av att ljuga för Radiotjänsten. Ska ärligare människor få betala för min dygdlöshet? Så kan TV-pejlarnas verksamhet få fortsätta. Undrar om deras lön finansieras via avgiften? Ge dem ett riktigt arbete för helvete! Jag tänker inte betala, fastän jag har TV. De på Radiotjänsten kan pejla mig på nytt. Svaret blir detsamma.

Nu ska jag se på Rapport på min vita TV. Vit som lögnen.


Om författaren

Författare:
David Olsson

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2002 22:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: