sourze.se
Artikelbild

Hjälp polisen hjälpa oss!

Vi har extremt många ouppklarade brott i Sverige. Den insnöade, romantiska tanken; att man skall föregå med gått exempel fungerar inte mot hänsynslösa, kriminella organisationer.

Kriminella organisationer har inga spelregler att följa, utan kan göra precis vad som faller dem in, för att de har ställts sig utanför samhället. Detta ledder till att det är svårt, eller rent av omöjligt, att komma åt dom med de samhällsenliga metoderna vi har idag.

Det kan man konstatera om man följt utvecklingen i Malmö. Brottstatistiken har gått upp markant på senare år och polisen verkar inte kunna förändra denna negativa utveckling.

Kriminella organisationer har upptäckt, och utnyttjar, samhällets humana polispolitik. Det råder ingen brist på det ekonomiska planet, utan faktum är att Sverige har världens mest välfinansierade rättsväsende.

Problemet är alltså inte resursmässigt utan var resurserna sätts in. Det krävs även en ny polisdoktrin som i huvudsak fokuserar, helt logiskt, på problemet - den ökade brottsligheten. Detta skulle i praktiken innebära tuffare tag mot den "tuffare" brottsligheten. De tre huvudargumenten mot vårt föråldrade rättsväsende skulle, som jag ser det, vara:
1 Fler och bättre brottsförebyggande åtgärder
2 Tuffare tag
3 Bättre polisutbildning

Mitt första argument känns rätt naturligt, men det praktiseras inte i den utsträckningen som skulle behövas då ungdomsbrottsligheten ökar markant, och måste vara grunden för att minska brottsligheten. Man måste även avskräcka från brott genom ordentliga påföljder, och inte som det är idag släppa bråkmakarna utan vidare, för då blir det ofta återbesök!

Det andra argumentet innebär, i praktiken, att poliser skall få provocera fram brott och använda sig av betydligt fler metoder än vad som är tillåtet i nuläget. Idag tillämpas indirekt brottprovokation som innebär, till exempel, att polisen stationerar ut fortkörningskontroller på vägar som uppmuntrar föraren till sportig körning men som inte utgör någon större farorisk. Direkt brottsprovokation innebär att polisen får locka misstänkta till försyndelse, genom konkret handling, och det är förbjudet. Denna typen av polisarbete skulle vara väldigt effektiv mot narkotikabrott.

Det tredje argumentet blir naturligt då polisens ambitionsnivå automatiskt måste höjas för att kunna tillämpa de nya andra argumentet metoderna. Det krävs ytterst kompetenta poliser om det skall fungera på ett bra sätt. Det får inte missbrukas. Risken är då att människorna känner sig rädda och förtryckta. Polisens primära uppgift skall vara att skydda medborgarna.

I Malmö hör man hur poliser blir mordhotade och hur respektlösa brottslingar utnyttjar rättssystemet. I nuläget har polisen ingen möjlighet att få fast dessa ligister utan det krävs en förändring, och jag skulle vilja påstå att det är bråttom, för om man väntar för länge hinner brottsligheten få ett ordentligt fotfäste, och detta kan, i värsta fall, ledda till att vi får ett maffia liknande syndikat. Polisen måste sätta sig i respekt, de måste visa vem som bestämmer. Brottslingar som använder sig av hänsynslösa metoder måste stoppas, men de låter sig inte stoppas. För att upprätthålla lagen måste man ibland bryta mot den, vad gäller brottsprovokationens moraliska aspekt.


Om författaren

Författare:
Eric Ohlson

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2002 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: