sourze.se

Vi som inte skulle köpa Volvo

Fjortisrebellerna tar aldrig över. Det övergår alltid till villa, lån och labrador. Två barn och konfirmation.
Hycklarnas Cirkus del 5.

Det finns en grupp av hycklare som jag tror att majoriteten av landets befolkning någon gång har tillhört. Vare sig man vill eller inte så har man någon gång varit fjorton år gammal och velat spika upp sina föräldrar på väggen och kasta tomater på dem:

Fjortisrebellerna:

Innan puberteten har slagit till på riktigt fylls kroppen av någon slags ilska. Ord som hat, arg och dum väller upp ur magen som sura safter och spys på alla som står i närheten. Skivor med aggresiva punkband inhandlas, politiska manifest läses och åsikter skapas. Nu fan ska det bli fred och rättvisa.

Skinnskor, läderarmband, mjölken i kylskåpet, mattan i hallen som har vävts av pakistanska barn, Hennes & Mauritz-tröjan - allting slängs för att skapa ett rättvisare och bättre hem. Trots föräldrarna sura miner så röjs och töjs allting tills det är anpassat till den världsbild man nyss har erövrat. Jorden är inte särskilt stor, klart att man kan göra någon skillnad, klart att man SKA göra det.

Under fjortisrebellperioden finns det en tanke som studsar runt i huvudet: Bli aldrig som dina föräldrar. ALDRIG!! Säg nej till den lyckliga familjen med två barn och villalån. Aldrig i livet, istället ska det hjälpas till och organistationer ska stöttas med veckopeng och kläder ska inhandlas på second hand för det är mer solidariskt. Åren går.

Nu slår hyckleriet in. Till slut nås en punkt, ALLA NÅR EN PUNKT, där man slutar bry sig. Efter några år är det inte längre lika kul att vara snäll och hjälpa till och bry sig. Det finns vissa människor som ägnar sina hela liv åt sitt engagemang men de flesta slutar någonstans runt 20. Äh, man kanske skulla ta och gifta sig, skaffa ett mysig litet hus. En labrador kanske, Volvo, mixerstav, två tv-apparater, brödrost, IKEA-möbler, sommarställe, Mallorcaresor varför inte varför inte det är mysigt och familjärt. Sonen tar studenten i år och flickan ska konfirmeras vad trevligt. Kaffe och bullar. Jag är solidarisk, jag köper grön mellanmjölk, är inte den ekologisk?


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 22 apr 2002 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: