sourze.se

Frida, vill ni ha krig?

Nu är det bojkott som gäller. Jag ger inte mina pengar till en tidning som demoniserar, marginaliserar, generaliserar, förenklar och förlöjligar mig i mitt livs viktigaste uppgift!

Jag har granskat bilagan "Fridas hemliga sexbok, dina 66 hemligaste kärleksfrågor och svar" och funnit att vissa delar är direkt ideologiskt färgat snömos. Men vem har gett Frida tolkningsrätten på hur sexfrågor skall läras ut till våra döttrar, chefsredaktören Caroline Engvall och barnmorskan "Ewa"? Vad har ni för vetenskaplig bevis för era mästrande åsikter?

Jag presenterar nedan frågor och svaren från bilagas avdelning "Föräldrar", samt kommenterar dem.

26. Mina föräldrar retar mig för att jag och min kille har sex.
Svar: Mycket omoget av dina föräldrar. Troligen vet de inte hur de skall handskas med detta och uppför sig på detta vis. Prata med dem om att du tycker de är barnsliga och att det är naturligt att ha sex i ett förhållande. Då kanske de mognar och slutar retas.

Kommentar: Vilken ålder är detta riktad till? Ska en fjortis förklara för en vuxen som fött barn vad som är normalt i ett förhållande? Vem skall uppfostras, Frida? Om barnet är så moget att det kan uppfostra sina egna föräldrar varför behövs då Frida för att svara på de elementära frågorna?

Om detta är till äldre, säg 17, då är ju föräldrarbilden tagen ur luften.

27. Min pappa lämnar aldrig mig och min kille ifred.
Svar: Han är orolig för dig och har nog svårt att se att du blivit stor. Det är vanligt att många pappor reagerar så när deras döttrar blir vuxna. Du får prata med honom om att ni behöver vara för er själva och han får förstå att du är på väg att bli vuxen. Kanske ska du ta upp detta med sex med honom. Troligen är det det han är orolig för. Om ni kan prata om det så blir han kanske lugnad och lämnar er ifred.

Kommentar: Återigen skall barnet uppfostra sina föräldrar. Det känns som Frida lever på 60-talet med puritanska och neurotiska mammor och pappor, vars Elvis-fan till dotter vill revoltera mot söndagskolan. Men nu är det 2002 och vi föräldrar är av helt annan kaliber. Vi är barn till dom där Elvis-fansen och har om möjligt vuxit upp med den mest radikala mallen av sex och samlevnad som finns i världen. Vi är sambogenerationens barn. Kom inte och tala om för oss att vi inte vet vad vi talar om. Är vi oroliga för våra barn så finns det en anledning för det. Läs t ex DN 17.4. 2002 "Våldtäkten kan inte ha varit mitt fel" av Thomas Lerner, där Malin berättar hur hon som 14-åring tjatade sig till en fest som föräldrarna inte ville släppa henne till och hur hon blev gruppvåldtagen av fyra killar i parallellklassen. Forskning visar att sexuellt våld blivit råare, mer accepterad och återfinns i allt yngre grupper. Läs på Frida, och sluta hitta på.

28. Hans lillasyster kom på oss när vi hade sex. Hon hotar att berätta för hans föräldrar och detta skulle vara katastrof. Jag är muslim och får inte ha sex förrän jag gift mig. Vad skall jag göra?
Svar: Prata med henne och berätta precis som det är och att det vore en stor katastrof för dig. Förhoppningsvis kan hon förstå det och hålla hemligheten med er.

Kommentar: Och om hon inte gör det? Well, who cares, inte Frida i alla fall... I detta svar visar man total förakt mot den kultur som flickan är uppvuxen i och ger henne i princip klartecken för att skita i sin familj och pappa - till och med ljuga, men vad Frida inte gör är att TA ANSVAR för svaret utan lämnar henne i sticket. Om hon nu åker dit för att ha haft sex och ljugit kan det innebär i värsta fall ett fadimeöde, i lindrigare fall kanske misshandel, utfrysning från familjen och så vidare. Vad skall flickan sedan göra? ...läsa Fridas nästa "välj spännande yrke, bli häxa" -bilaga??

Vidare förmedlar svaret grönt ljus för andra tjejer i samma situation att ljuga hemma och gå mot sina kulturer och föräldrar, vilket inte alltid är så bra. Och fadimepappor får vatten på sina kvarnar om att i Sverige uppfostras barnen att ljuga, hora och strunta i sina föräldrar. Är detta Fridas integrationsarbete?

Om det nu är förbjudet att ha sex i en kultur innan viss ålder, som i Sverige innan man är 15 - läs vidare om det nedan - varför måste man med alla medel försöka bryta mot detta? Jag anser att ett betydligt mer ansvarsfullt svar skulle ha handlat om att flickan i detta specifika fall skulle kontakta några av de nätverken där folk som verkligen kan problematiken och kan hjälpa. Den här problematiken är oerhört svår och skall inte tas lätt på.

Vidare hade det kanske varit på sin plats att varna andra invandrartjejer med att de spelar med högre insatser än etniska svenska tjejer gör, när det gäller att ha sex som tonåring. Det är inte rasism eller diskriminering att se verkligheten med öppna ögon. Om dessa tjejer anser sig vara mogna för sex, då måste de också förstå de sociala och psykologiska konsekvenserna just för dem. Det som däremot är en katastrof är att inbilla dessa tjejer att de kan göra vad som helst och sedan "tala med sina föräldrar". Detta vittnar bara om den djupa okunskap som Frida har om det komplicerade ämnet som kulturkompetens är. Fridas kulturkompetens verkar vara införskaffad på Ibiza.

29. Min pappa skojar alltid om sex och kommer med pikar till min pojkvän. Han är jobbig. Vad ska vi göra?
Svar: Jag förstår att detta är jobbigt för er. Han är osäker och vet inte hur han skall närma sig er och han gör det genom att retas. Du får prata med din pappa om att det är jobbigt med dessa pikar, att ni inte uppskattar dem och att det blir fel. Troligen har han inte förstått att han är barnslig, men gör det nog om du tar upp det på ett bra sätt och visar att du är vuxen nog att prata om det på ett riktigt sätt.

Kommentar: Men härreguud, pappan är barnslig och ungen vuxen nog "att prata om det på ett riktigt sätt". Vilket sätt skulle det vara? Var skulle barnet ha lärt sig det? Vem är äldst egentligen? Frida?

Fridas redaktion har tydligen aldrig haft tonårsbarn själva. Då hade de vetat att det räcker att pappan har fel slips på sig eller mamman snyter sig på ett fel sätt att "föräldrarna är döpinsamma". Det ingår barnets utveckling att allt de egna föräldrarna gör och säger är pinsamt. Så här vore det på sin plats med en exakt beskrivning av vad pappan säger innan man generellt stämplar alla pappor som pinsamma och barnsliga.

30. Måste jag berätta för mina föräldrar att jag har haft sex?
Svar: Nej, absolut inte. Att prata sex med sina föräldrar ska aldrig ske på ett intimt sätt. Varken dina föräldrar eller du mår bra av att veta hur varandras sexliv ser ut.

Kommentar: Vilken vetenskaplig undersökning baseras detta svar på? Vad är "att prata intimt sätt"? Varför denna "absolut inte"? Om barnet är så omoget att det inte själv kan avgöra huruvida han eller hon skall prata om sitt sexliv med sina föräldrar - som han eller hon naturligtvis känner bäst - och måste skriva till Frida för att fråga detta, då är inte barnet moget för ett sexliv.

Vidare skulle jag vilja veta vad som av följande är skadligt för barnet, enligt Fridas "vetenskapliga" källor:
- att en son frågar mamman hur man vet att slidan är klar för ett samlag, och hur det känns för tjejen
- att dottern undrar vad hon gör fel när hon inte får in tampong, och mamman förklarar hur slidan ligger och hur man för in den
- att se sin mamma eller pappa utan kläder - som man gör ofta i en bastukultur som vår finska kultur är
- att barnen läser om pedofiler, fjortisar som våldtagits med flaskor, analsex och avsugningar i tidningar som svämmar över dem från alla håll och ställer följfrågor till sin mamma eller pappa.
- att en tonårsdotter är med när en babybror föds till samma mamma.

Det kanske inte är oss det är fel på, det kanske inte är vi föräldrar som är skurkar och barnsliga och omogna, det kanske är Fridas redaktion som är det... kvar i en 60 -talsrevolt mot föräldrar. Att man kan inte säga "sex" till sina föräldrar utan att det verkar incestuöst och fult.

Som kronan på verket visar Frida sin samhällsmoral:

35. Är det lagligt att vi har sex med varandra om båda är under 15 och båda vill?
Svar: Nej, det är inte lagligt att ha samlag före 15 års ålder, även om båda är det och båda vill. Lagen finns till för att skydda minderåriga från att bli sexuellt utnyttjade av äldre. Det är ju inget utnyttjande det är frågan om i ert fall och ingen skulle nog ha invändningar mot att ni visar varandra er kärlek. Var bara mycket noga med kondom, så att ni inte riskerar en graviditet.

Kommentar: Lagar kan man skita i... eller? Klart man kan när en "auktoritet" som Ewa säger så i tryckmedia. Ett mycket praktiskt svar att stoppa i halsen på sina tjatande föräldrar och lärare som yrar om gruppvåldtäkter som genomförs av 14-åriga killar. Varför kan man inte bara svara att det är olagligt? NÄR DET ÄR DET. Vill man ändra lagen så får man väl gå en annan väg än strunta i den. Och det är en politisk process.

Jämför: Är det okej att jag och min pojkvän kör bil fast vi är för unga, men vi kan och vill det?

Övriga kommentarer är väl överflödiga.

Frida har en egen ideologisk världsbild och egen moral, och har tagit sig rätten att förmedla detta till våra barn utan att vi föräldrar har fått vara med att påverka alls. Man lever i tiden då välfärdstaten Sverige byggdes upp och de gamla strukturerna skulle brytas ned. Kvinnors emancipation handlade då om sexuell frigörelse. Föräldrarmakten - om att bestämma över barnens liv - var ett hot mot modernismen. Då kom ungdomskulturen och revolutionen. Tjejer skulle säga emot sina föräldrar, de skulle ha sex före bröllop och köra motorcykel. Allt detta är dock sedan länge uppnått.

Men jag har nyheter till er, Frida! Det är vi föräldrarna som styr barnens ekonomi. Vi har det juridiska ansvaret och kan därmed stoppa prenumerationen genast. Vilket vi gjort hemma hos oss. Jag lägger inte mina pengar på en tidning som demoniserar, marginaliserar, generaliserar, förenklar och förlöjligar mig i mitt livs viktigaste uppgift; att uppfostra mina barn till lyckliga och harmoniska varelser som klarar av världen. Och jag tror att det finns fler morsor och farsor som känner som jag...


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2002 18:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: