sourze.se

För tjock, för lång, för dum

Någon har sagt att vi lever i en ny upplysning. Läkarvetenskapen ska frälsa mänskligheten. Förnuftet har inga gränser. Men vem vill du ha som världsledare - en alkoholist eller en renlevnadmänniska?

"Du är för tjock. Du är för lång." Skolsköterskan fäller sina domar varje dag. Hon slår till exempel fast att en tioårig pojke har de vikt- och längdvärden som motsvarar ett 11.7 år gammalt barn. Han är inte normal. Föräldrarna måste kontaktas. Han kanske bör åka till sjukhuset för en undersökning. Det behövs en korrigering.

I ett annat test blir resultatet: "Du har för låg IQ." Hans IQ motsvarar ett 6.9 år gammalt barn. Allt blir mätbart och jämförbart tack vare vetenskapen. Allt kan klassificeras som sjukt eller normalt. Längd, vikt, IQ. Känslor, tankar. Social kompetens. Det är förvånansvärt att ett så förlegat synsätt på det avvikande i alla dess former fortfarande dominerar. Människor lever fortfarande i ett fängelse. Igår var det religionen som etablerade normer, idag vetenskapen.

Samme pojke är nu tjugofem år. Han mår dåligt och går till läkaren. Medicinen, vetenskapen, har alla svaren. Läkaren presenterar ett antal olika mediciner som kan rädda honom. Prozac. Han upplever inte att det finns något val. Det enda han kan kan välja är märke och producent. I själva verket gjorde han valet när han gick till läkaren. Han valde läkarvetenskapen som ett bland många olika sätt att lösa problemet.

Men i det vetenskapliga förtryckets värld verkar det inte finnas sådana val. Du vet inte själv vad som är bäst för dig. I så fall är du vidskeplig. Fråga istället experterna som har vetenskapen på sin sida: terapeuten, pyskoanalytikern eller hjärtspecialisten. Vi ska gå till en stressläkare istället för att själva dra den svåra slutsatsen att vi måste jobba mindre. Hur många skulle bli arbetslösa om vi tänkte själva?

Det krävs egentligen bara ett visst mått av självkännedom för att få en god hälsa. Men en sådan livsstil uppmuntras inte idag. Från tidig skolålder till sen pensionsålder blir vi tillsagda att fråga experterna. Läkare och vetenskapsmän bestämmer vad som är bäst för oss - eller rättare sagt, vad som är normalt.

"Dricker vi för mycket?" står det med jämna mellanrum i dagstidningarna. Någon undersökning visar att det svenska folket köper mer alkoholhaltiga drycker än förra året. Det är inte normalt. Något måste göras, en korrigering är nödvändig. "Ungdomar röker mera." När det handlar om medicin så förvandlas Sverige till ett kommunistiskt land. Plötsligt är Sverige ett stort kollektiv - vi - med gemensamt ansvar för varandra.

Skräckinjagande undersökningar finns det alltid plats för i tidningnarna, till exempel när en vetenskapsman har kommit på att något livsmedel innehåller ett farligt ämne. Det är stora nyheter. Det säljer.

Alkoholister och rökare kostar samhället miljarder. Varningsklockorna ringer alltid när det finns en mätbar kostnad. Vissa människor är för dyra helt enkelt. Varför kan inte alla vara billiga renlevnadsmänniskor? Kritiken är inte alls lika häftig mot alla dem som vill ha friskvård för övrigt ett av modern tids mest bisarra uttryck. Friska människor går ofta till läkare för att förebygga sjukdomar. Deras behandling tar ofta värdefull tid i anspråk, som kunde användas för sjuka människor - till så kallad sjukvård. I vetenskapens namn är det väl bäst att svälja några alvedon - eller ipren - varje morgon oavsett hur man känner sig. Det är säkrast att gå i terapi när jag mår som bäst. Tänk om jag blir sjuk i morgon.

Läkarvetenskapens mål sägs vara att ge oss bättre hälsa. Men kan vetenskapen definiera vad som är god hälsa? Har den som lever längst bäst hälsa? Vetenskapens förtryck verkar nästan omöjligt att kämpa emot, eftersom den alltid gör anspråk på sanning och makt. Ett enkelt test illusterar dock problematiken på ett bra sätt. Svara på två frågor innan du hoppar ner till slutet av artikeln.

Fråga ett. Om du kände en gravid kvinna, som redan hade åtta barn, varav tre döva, två blinda, en utvecklingsstörd, och hon hade syfilis: teoretiskt, skulle du rekommendera henne att göra abort?

Fråga två. Det är dags att välja en ny världsledare, och din röst räknas. Här är fakta om de tre ledande kandidaterna A, B och C.

A: Umgås med korrumperade politiker och konsulterar astrologer. Han har haft två älskarinnor. Han kedjeröker och dricker åtta till tio martini om dagen.

B: Han blev utsparkad från kontoret två gånger, sover till tolv, använde opium i skolan och dricker en liter whisky varje kväll.

C: Han är en medaljerad krigshjälte. Han är vegetarian, röker inte, dricker en enstaka öl ibland och har inte haft några utomäktenskapliga förbindelser.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Fråga ett. Om du svarar ja har du just dödat Beethoven.

Fråga två. Kandidat A är Franklin D. Roosevelt, B är Winston Churchill och C är Adolf Hitler.

Tänk, hur skulle det gå för mänskligheten utan läkarvetenskapen? Tack vare den vet vi att cigaretter, martini, opium, whisky och öl i stora mängder är farligt för hälsan. Idag är vi upplysta. Vi hade inte valt en alkoholist till ledare, snarare en renlevnadsman.

Vetenskapens förtryck del två kommer snart och handlar om den ekonomiska vetenskapen - "5000 kronor i månadslön".


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2002 18:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: