sourze.se

En framgång för narkotikapolitiken

Polisen grep 11 personer natten till söndagen på en ravefest i Jönköping, misstänkta för att vara narkotikapåverkade och för innehav av bland annat ecstasytabletter.

En fantastisk framgång. Ravefesten specialbevakades av 9 poliser som ju helt tydligt kunde sätta käppar i hjulet för narkotikans spridning till ungdomar.

Jag läste det här i DN idag och jag tycker det är fascinerande. Är det ingen som reagerar på det orimliga i att polisen ägnar en hel natt och stora resurser 9 poliser som jobbar övertid åt att gripa folk som kommer åka dit för ringa narkotikabrott utom de tre som hade tabletter på sig, de kan ju ha haft så stora mängder att de får fängelse lite längre tid istället för att ägna sig åt förhindrande av "verklig" brottslighet, som misshandel etcetera?

9 poliser som jobbar övertid, som inte kan ägna sig åt annan verksamhet just då. Blodprover som tas på alla 11 gripna, rättegångskostnader, kostnader för eventuella fängelseplatser etc etc etc. Kostnaden för att folk på festen får intrycket att polisiär verksamhet innebär att spionera på ungdomar och gripa dem för att de gör det som de tycker är kul... Med tanke på att exakt ingenting kommer förändras på grund av de här gripandena, med avseende på hur många unga som testar sprit, narkotika etc, så kan man ju inte annat än säga grattis!

Som ett ytterligare exempel på att debatten är helt störd vill jag också citera Aftonbladet som genomfört en stor enkät på Dragonskolan i Umeå. Där "knarkar" enligt Aftonbladet 12 procent av eleverna, en lustig siffra. Den är inte särskilt anmärkningsvärd om man ser till "provfrekvensen" bland ungdomar idag, men eftersom man i Sverige menar att allt olovligt bruk av narkotika är missbruk så blir det lite skevt. Inget utrymme finns i debatten för de som testat narkotika en gång, testar man en gång är man per definition knarkare. Det lustiga är att ingen skulle få för sig att säga att 80 procent av eleverna på den skolan är alkoholister, trots att det säkert är så många som druckit alkohol minst en gång. Observera att jag dock inte tagit del av Aftonbladets enkät eller resultaten, jag bara antar att de inte riktigt ger en nyanserad bild. De 12 procent som de handlar om kan ju ha svarat ja på frågan "Tar du en drog annan än alkohol regelbundet, minst en gång om dagen?", men det känns osannolikt.

Det finns helt enkelt ingen debatt!


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 16:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: