sourze.se

Lätta droger finns inte

En legalisering av droger leder bara till fler problem.

Att legalisera droger är inte att rekommendera även om jag tycker att vår narkotikapolitik är väl repressiv. Detta skulle bara medföra mer missbruk och att fler får problem. Haschs farlighet kontra alkoholens eller andra droger är i detta sammanhang ointressant även om jag anser att hasch är farligare än alkohol. Legalisering skulle bara leda till att fler använder hasch. Dessutom kommer fler att använda hasch och alkohol, inte hasch istället!

Lätta droger finns inte! Alla droger jag kommer i kontakt med genom mitt arbete är mycket farliga. Alla droger medför stora risker på hälsa, socialt liv och heder. De fungerar på olika sätt och väljs därför efter smak. Resultatet bland mina klienter är alltid en massa av djupaste elände för dem och personer i deras närhet eller väg. Det finns människor som brukar droger utan att komma till mig på soc de flesta faktiskt då ju alkohol också är en drog men jag vet att det inte är lätt att göra det utan problem. Vi är konstruerade så att vi inte kan ta ut lycka och välmående i förväg på kemisk väg. Bakfyllan kommer alltid.

Hur farliga droger är beror bland annat av att de är giftiga, beroendeframkallande, att man inte sköter sig eller att man hamnar i farliga eller skadliga situationer på grund av dem, att de är olagliga och att de är ohyggligt dyra. En lätt drog ses inte som farlig och kan användas så att den inte ommedelbart går negativt ut över brukarens liv. Vid stor användning är dock inga droger lätta. Ruset och dess kanske lätta hälsoeffekter blir tunga ändå och påverkar brukarens hälsa och utveckling. Hasch som brukar nämnas som bland de lätta drogerna är ett utmärkt exempel på detta, vilket kommer mer om senare.

Olika droger är giftiga på olika sätt. Heroin till exempel är inte speciellt farlig för kroppen eller nervsystemet men det är mycket farligt när det överdoseras. Brukarnas hantering av drogen när de skall ta den är allmänt känd som farlig. Orena verktyg, lösningar med toavatten och så vidare leder till alla möjliga infektioner, däribland HIV. Vidare sköter heroinister sig inte alls, all omsorgskraft går till att skaffa sig droger.

Centralstimulerande droger som amfetamin och extacy är mycket farliga för nervsystemet och för den psykiska hälsan. Alla vet hur "gamla pundare" ser ut och det beror av nervskador och att de tappar tänderna, de ser ut som bröder och systrar allihop. Dessa skador försvinner inte om de slutar. Extacy brukare får ofta depressioner som inte lätt behandlas trots att de slutar.

Alkohol är mycket giftigt. Det ger skador på inre organ och på hjärnan och nervsystemet. Bruk av alkohol är socialt accepterat och medför att man kan dölja missbruk länge. Alkoholberoende är lika svårt att ta sig ur som heroinberoende och alkohol är de drog som ojämförligt tar flest liv och skapar mest elände i vårt land.

Trots det ovanstående är det min övertygelse att hasch det som gäller för hasch gäller också för marijuana är en av de farligaste drogerna. Orsaken till detta är att den ses som en lätt drog. Användare av hasch tror att den inte är farlig och när de väl märker drogens verkan på dem har det gått mycket långt.

Regelbundet bruk av hasch leder till ett kronisk rus. Orsaken till detta är att en av de verksamma substanserna i hasch THC är fettlösligt och stannar i kroppen länge. Detta kroniska rus medför problem på många områden. Bland annat minskar blodflödet till hjärnan med upp till tjugo procent, att personen får svårt att koncentrera sig, att korttidsminnet försämras och minskar förmågan till logiskt tänkande. Allt detta medför att brukaren blir avskärmad från omvärlden och har stora svårigheter att delta i ett normalt liv. Akut rus av hasch ökar blodflödet till hjärnan en aning vilket gör att han/hon känner sig närmare sin omgivning. Detta leder till ett starkt psykologiskt beroende. Det är svårt att bruka hasch utan att få ett kroniskt rus för man kan inte röka oftare än åtminstonne var fjärde vecka, helst med längre mellanrum.

Personer som är beroende av hasch har ofta börjat i sina tonår. Det ovan beskrivna får då katasatrofala följder för brukarens utveckling. Det försvårar den psykiska mognaden. Det rubbar frigörelsen och tonåringen utvecklas inte normalt. Detta leder inte sällan till allvarliga psykiska problem. Den minskade intellektuella förmågan och koncentrationsvårigheterna gör att brukaren tillgodogör sig viktig allmänbildning. Brukare talar ofta om att de aldrig läst en bok.

Flera droger på samma gång är själklart inte alls bra. Problemen läggs på hög. De flesta som brukar droger gör just ändå det. Nästan alla använder alkohol även om de identifierar sig som nått annat, haschare eller amfetaminist. Legalisering skulle medföra ökat bruk bland missbrukare, då fick de ytterligare en laglig drog att ta till.


Om författaren

Författare:
Tomas Åkerlund

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2002 13:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: