sourze.se

Sluta mobba sexmobbarna!

Här kommer ännu en som tar ut sina aggressioner utan eftertanke. Tilde Fröling gick rakt på sak i Aftonbladet måndag 25/3.

Det är fruktansvärt. Inget tal om saken. Att tjejer behandlas som vi gör; de grova övergrepp vi blir utsatta för. Och det blir värre.

Det väcker starka känslor, men är det verkligen lyckat att skälla sig hes? Jag har skrivit om det i "Mannen står lågt i kurs" och skriver det igen: sluta mobba männen. För män framställs ofta som ingenting annat än patetiska kvinnomobbare.

Tilde avslutar med att peka på att hon genom artikeln börjar att kämpa mot fenomenet i fråga. Knappast.

Det finns nämligen flera sidor till varje konflikt. Det är inte bara förjävligt att flickor antastas, det är också förjävligt att killar leds till att tro på en världsbild som de dessutom får en massa skit för. Det är ingen som motbevisar "faktumet" att tjejer inte är sexuella leksaker: bevis för det finns ju överallt! Och vi underhåller det friskt genom att spela på dessa typer och intalar oss själva att det inte har någonting med saken att göra.

Skäll hjälper inte. Om ni, Tilde och Alexander Skarsgård, vill bli lärare, måste ni vara mer pedagogiska. Faktum är att unga män behöver ett språk. Killar lär sig nämligen inte att sitta och prata på samma sätt som tjejer. Och det är ingenting biologiskt. Dessutom läser vi alltför lite i allmänhet. Om vi vill ha en mer sympatisk människosyn i världen föreslår jag att ungdomar uppmuntras att läsa mer, eftersom man då automatiskt tvingas ta del av en annan persons tankesätt. Dessutom blir böckerna till ett språkrör och jag tycker det är uppenbart att unga män, eller till och med män i allmänhet verkar ha problem med att sätta ord på sina känslor. Det är en oundviklig källa till stor frustration.

Och sist men inte minst: börja med att ifrågasätta könsrollerna på allvar. Inte bara det mest uppenbara, utan hur vi klär oss, för oss och tänker. Det är inte så himla självklart som vi tror. Det handlar inte bara om rättigheter, utan också om skyldigheter som vi alla har:

Vi måste ta hand om varandra och inse att vi alla är offer för könssamhället och pornografin. Stämplarna "offer" och "förövare" handlar endast om en formalitet.


Om författaren

Författare:
Elin Adler

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2002 18:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: