sourze.se

Emma, Bert och skolan

Visst är det så. Att ett folk utan kunskap är ett förslavat folk. Visst är det så att 90-talets turbulens i den svenska ekonomin påverkat utbildningen och skolan negativt. Du har så rätt Ana Udovic.

Men ändå. Jag menar i Sverige har de allra flesta ganska bra möjligheter att komma någonstans och få utbildning. I hur många länder kan du plugga upp gamla synder på Komvux eller få möjlighet att tenta av betyg du sumpat?

Det finns massor av chanser i Sverige och människor har valmöjligheter. Sen är det klart att alla inte har samma förutsättningar och att det är under all kritik att man kan traggla sig igenom skolan utan att ha en viss allmänbildning.

Men varför skapar då Robinson-Emma sådana rubriker och sådant rabalder, oavsett om det gäller hennes silikonbröst eller medverkan i ett halvdåligt satirprogram? Jo, för att svenska folket köper det och tittar på det. Hon är ju kändis. Så om något produktionsbolag producerar och säljer det, om TV-kanalerna sänder det, om kvällspressen säljer lösnummer på det och om Sourze fyller artiklar från upprörda läsare om inslaget med Emma så är det en slags medial näringskedja. Så vem är boven? Säljaren eller köparen? Eller kanske båda två?

Är jag medskyldig i hela den här karusellen för att jag skriver det här?

Borde inte kritiken mot stackars Emma riktas mot hennes historielärare?

Och vad hände med debatten om partiledaren för det främlingsfientliga Ny Demokrati? Han som då och då kastar ur sig något kvinnoförnedrande men ändå gulligullas med som en hyvens gubbe i media. Han som dominerar Melodifestivalen och också plockade hem segern i år med tre damer som inte, gissar jag, riktigt tillhörde Ny Demokratis väljare? Varför var det bara Ken Ring från Hässelby som reagerade på det?

För övrigt börjar det bli varmt nu och då kan man spela basket ute.

Bert kan nog inte spela basket.


Om författaren

Författare:
Jonas Alassaad

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2002 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: