sourze.se

EU:s sämsta förslag någonsin?

EU föreslår nu att ideella föreningar ska betala moms, precis som företag. Hur kommer man på en så dålig idé?

De flesta studieförbund och många andra är övertygade om att momsen skulle innebära en dödsstöt för föreningarna.

Jag är själv aktiv inom studiecirklar och träffar många människor som jag annars förmodligen inte skulle möta i min vardag, till exempel pensionärer och medelålders metallarbetare. Det är stimulerande att umgås med människor som av olika anledningar normalt sett tyvärr inte ingår i min snäva sociala krets. Särskilt givande är det förstås att träffas när man ska lära sig något. Jag är cirkelledare i engelska för nybörjare. Mellan passen i kaffepauserna hör jag många intressanta levnadsöden från forna Jugoslavien eller 50-talets Sverige. Studiecirklarna bidrar både till integration och en minskad klyfta mellan generationerna.

Allt detta är möjligt för att studiecirklar och annan föreningsverksamhet kostar så lite i Sverige. Nästan vem som helst har råd att delta tack vare diverse skattelättnader. Arbetslösa får en chans att öka sina kunskaper i till exempel datoranvändning eller språk. Det är inte direkt svårt att föreställa sig konsekvenserna för schackklubben i trakten om de plötsligt tvingades betala moms på hyran. En schackklubb har inga stora intäkter. Följden blir kanske färre träffar eller en högre medlemsavgift. Enligt sekreteraren i Jönköpings läns folkbildningsförbund skulle föreningarna i hela Sverige berövas på cirka tio miljarder kronor om förslaget genomfördes.

Det omfattande föreningslivet i Sverige innebär att människor med vitt skilda bakgrunder träffas kring ett gemensamt intresse och delar med sig av erfarenheter till varandra. Även om det fortfarande är oklart vilka de ekonomiska effekterna skulle bli, tycker jag att förslaget är ett bedrövligt principiellt ställningstagande. Det är ett uttryck för ett minskat engagemang för folkrörelserna.

Från europeiskt håll inser man kanske inte problemen eftersom föreningslivet är mer utbrett i Sverige än i andra länder. Den genomsnittlige svensken är medlem i många olika föreningar och så tycker jag att det ska förbli.

Det sjätte mervärdesskattedirektivet borde inte ens ha blivit påtänkt.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2002 12:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: