sourze.se

Gud kallar vem han vill!

Fria Synoden tror visst att Gud är en småaktig filur som sorterar människor efter kön, det tror inte jag.

Lena Artman är mycket välartikulerad, när hon skriver om Bibelns och Guds inställning till kvinnliga präster. Hon hävdar att innebörden i bibelns ord inte kan innebära nånting annat än att kvinnor inte skall vigas till präster. Hon säger att om man läser ordagrant vad som står där så kan det inte betyda nånting annat. När jag läser det blir jag rädd, för vad skulle hända om vi, som ju Lena tycks hävda, skulle läsa och följa biblen ordagrant hela tiden? I bergspredikan står det "Om ditt högra öga förleder dig, så riv ut det . om din högra hand förleder dig, så hugg av den.". Om vi skulle bli bokstavstroende likt det ideal Lena Artman tycks vilja framhålla, skulle halta, lytta och blinda öka hastigt i de kristna leden. Tack och lov är så inte fallet.

Det som utmärker de som vill verka bokstavstroende och rättrådiga, är att de vägrar se bibeln som ett historiskt och kulturellt dokument. För som vi de facto vet så var det INTE Jesus eller Gud som skrev orden i Nya Testamentet, utan efterföljare och ögonvittnen som i efterhand nedtecknade och, enligt principen om den mänskliga faktorn, antagligen förvanskade, lade till och drog ifrån.

Man vill inom de bokstavstroende leden göra gällande att man inte tolkar bibeln, utan följer den till punkt och pricka, men det man i realiteten gör är just att man tolkar den, precis som de som förespråkar kvinnliga präster gör. Det som skiljer tolkningarna åt är att de bokstavstroende, väljer bort möjligheten att tolka orden med det historiska perspektivet i åtanke och bara koncentrerar sig på det bokstavliga, men då bara i de stycken som passar dem. Det fria Synoden försöker göra i den här frågan är att frånta Gud rätten att kalla vem han vill. För hur kan en person avgöra Guds avsikter med en annan person? Vad har Lena Artman för rätt att kritisera Guds val, såsom han har kallat de kvinnor som blir präster?

Själv tror jag på en älskande och förlåtande Gud, inte på en dömmande och selektiv. Jag tror också att Gud har en uppgift år varje människa, men jag tror inte att den älskande Gud jag lärt känna bryr sig om sådana småaktigheter som vilket kön den människan har. Jag tror att Gud är oändligt mycket större än så.


Om författaren

Författare:
Martin Therus

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2002 12:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: