sourze.se

Sluta "förklara" hedersmord!

Genom att hela tiden förklara "hedersmord", och även andra former av kvinnoförtryck hamnar det grundläggande problemet i skymundan: Att allt kvinnoförtryck beror på att män ser kvinnor som saker!

Jag är trött på allt tjat om hedersmord. Jag är trött på alla förklaringar om vilka vansinniga idéer som ligger bakom. Jag förstår hela resonemanget kring idéerna om skam och heder. Men i grund och botten handlar alltihop om samma gamla visa: Att män ser kvinnor som saker, närmare bestämt ägodelar. Detta faktum missar debattörerna ständigt. Man gömmer det grundläggande problemet bakom tjocka tapetlager av teorier om orsak och verkan - ibland "kulturella", ibland "individuella" allt efter behov.

Genom att indela kvinnoförtryck i olika fack hedersmord, "svenskars" mord på kvinnor, våldtäkt inom familjen, andra våldtäkter, et cetera, blir varje "fack" mindre och problemen kan därmed alltid betraktas som onormala händelser som tillhör den ena eller andra "problemgruppen". Hedersmord blir ett isolerat och udda fenomen, precis som den inhemska arten "svenskars" mord/misshandel på kvinnor.

Man kan jämföra ovanstående med "myten" om att oskulder botar AIDS i Afrika. För att det ska bli åtminstone lite legitimt att våldta kvinnor även små barn, går det bra att hitta på skrönor om att samlag med en oskuld botar AIDS. Vilket visserligen fördöms av omvärlden, men samtidigt börjar omvärlden förklara och hänvisa till denna myt och att det är "därför" massor av män våldtar massor av små barn! Myten förklaras i sin tur med hänvisning till låg utbildningsnivå och något slags kvardröjande primitiv "skrockkultur". Man kallar det inte för vad det är - systematiska våldtäkter i ett systematiskt kvinnoförtryck, och så lyckas man kränka kvinnorna ännu mer, medan männen på sin höjd blir anklagade för primitiv okunskap - inte för deras grova brott. För det är väl ingen som på allvar menar att människor verkligen tror på denna "myt"?!

Människan tror vanligtvis på sådant som tjänar hennes syften, vare sig hon bor i Afrika eller i Sverige. Myter skapas av människor. Myten är således skapad för att ge män rätt att våldta flickor, skitsamma om myten råkar vara tusen år gammal.

Visst finns det både art- och gradskillnader när det gäller kvinnoförtryck, stora skillnader till och med, men de män som anser att kvinnor är saker/ägodelar har inga problem att uttrycka detta - metoderna för att manifestera kvinnoförtryck verkar vara oändliga. Dessa metoder kan vara fullt synliga och ogenerade, nästan osynliga, förment beskyddande eller låtsat jämställda.

Det går utmärkt att förtrycka kvinnor oavsett om man lever i en demokrati eller en diktatur, ett kristet eller muslimskt land, ett rikt och modernt västland eller ett fattigt u-land. Men ingen förändring kommer att ske så länge man indelar kvinnoförtryck i ett antal olika sorter som gör det möjligt att se det som enstaka "olycksfall i arbetet". Sluta med allt snack och alla "förklaringar" - lägg istället ihop alla former, grader och fall av kvinnoförtryck, så blir äntligen omfattningen jäkligt mycket för stor för att längre platsa som "marginella" och begränsade problem!


Om författaren

Författare:
Eva Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2002 09:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: