sourze.se

Dags att föda barn

Det positiva med att föda barn är att även om det gör jätteont, så glömmer man bort det när barnet äntligen har kommit ut. Annars hade få kvinnor fött mer än ett barn.

Ingen förlossning är den andra lik. Vaginalt eller kejsarsnitt, med eller utan smärtlindring, liggandes i sängen eller ståendes på knä. För en del går det fort, andra håller på i flera dygn. Mina tre innebar: vattenavgång - katastrofsnitt sövd, vattenavgång - vaginal förlossning avslutad med sugklocka, igångsättning - akutsnitt vaket. Gemensamt för alla var att barnens hjärtljud pulsen var oregelbundna och vad syrebrist gör med hjärnan känner väl de flesta till. För hundra år sedan hade vi förmodligen dött allihop, men med dagens hjälpmedel är det tryggt att föda barn i Sverige.

Gå igenom med partnern hur förlossningen helst ska gå till. Läs på om allt som kan hända, hoppa inte över något kapitel. Känner du obehag så försök komma i kontakt med Aurora-gruppen på ditt sjukhus. De jobbar med att hjälpa kvinnor som av någon anledning känner sig osäkra på att föda barn. De kvinnor som hade en jobbig förlossning första gången och inte har bearbetat den ordentligt ska absolut diskutera igenom vad som hände. Det är svårt att behålla fokus när värkarna är riktigt starka och då behövs all kraft till att klara av dem.

Utarbeta reservplaner, och betona vikten av att partnern inte går barnmorskornas ärenden. De är nämligen världens lurigaste yrkesgrupp. Endast kvinnor som älskar att duscha i vanliga fall har något större utbud av massageduschen, för alla andra blir det bara ett blött, plågofyllt äventyr. Ryggbedövning sägs göra värkarbetet svagare så var beredd på att barnmorskan försöker prata bort dig, men smärtlindringen den ger kan få vem som helst att orka några timmar till. Se upp med lustgasen, det går att ställa om den till endast syretillförsel och då försvinner ruseffekten. Tyngdlagen säger att barnet trycker på mer i upprätt läge, men den som inte orkar stå upp mår bättre av att lägga sig ner. Själv öppnades jag de sista fem centimetrarna på femton minuter efter att ha blivit lovad ryggbedövningen.

Det gör ont att föda barn. Det är sant att det gör ont att föda barn, men även om det låter som en klyscha så är det faktiskt en positiv smärta. Mycket beroende på belöningen du får, men det är riktigt stort att föda barn och alla ska vara stolta över sin bedrift. Även de som blir snittade. En bukoperation är påfrestande och framförallt är det jobbigt efteråt när det är svårt att gå upprätt och såret smärtar. Dessutom försvinner den sista välbehövliga adrenalinkicken och det kan kännas svårare att få den omedelbara kontakten med den nyfödde.

Efteråt är det svårt att komma ihåg allt som har hänt. Det är viktigt att gå igenom förlossningen med barnmorskan några dagar senare för att reda ut eventuella missförstånd. Annars kan du få problem i samband med nästa förlossning.

Nu är det dags att ringa släkt och vänner och berätta om det helt otroliga som har inträffat. Varje barn som föds är unikt och Telia har verkligen hittat en guldgruva med patienttelefonen. Nyblivna föräldrar tröttnar aldrig på att upprepa vikt, längd, kön, födelsetid och datum.

På en del sjukhus vill de skicka hem omföderskor efter några timmar och förstföderskorna inom två dygn. Våga vägra den behandlingen och stanna på BB tills det känns naturligt att åka hem. Det tar några dagar att lära känna sitt nyfödda barn och få igång amningen. Såret där moderkakan satt ska läkas och paketen med bindor som sparades under graviditeten går nu åt att samla upp blodet det kallas avslag i flera veckor framöver. Naturen är finurlig och har sett till att livmodern drar ihop sig under amning. Det gör ont, särskilt för omföderskor. Ingen tjänar på självplågeri, be om smärtstillande.

Efteråt känns tiden på BB som ett vakuum, några dagar då omvärlden fick vänta, tiden stod stilla. Nu är det dags att ge sig ut i verkligheten igen. Lycka till på er fortsatta resa genom livet.


Om författaren

Författare:
Sanna Parkell

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2002 18:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: