sourze.se

Sydow! Vilket ansvar och för vem?

Det droppade och snarare rann på oss. Åtgärdern var att ELDA, tanken var att byta men svaret ligger på andra sidan Östersjön på grund av Björn von Sydow.

Jag blir nästan själv svett av inledningen men lugn jag ska försöka förklara.

Jag har de senaste två veckorna varit inkallad i vårt försvar. Som reservofficer så händer det någon gång om året.

Denna gång så spenderades en av veckorna i Värmland men trots att landskapet i väster oftast bjuder på sol så var förra veckan annorlunda. Regn och snö var menyn från skyn.

Dagarna fylldes av övningar för att utbilda både mig och soldater och på kvällar och nätter var det meningen att vi ska sova.

Meningen i alla fall om det inte hade varit för Björn von Sydow eller någon annan på förvarsdepartementet. Tälten som de värnpliktiga soldaterna ska spendera natten i är så pass utslitna att man nästan kan se igenom dem. Lite snö och regn på dem och de läcker som såll.

Flera av de nätterna då vi skulle vila för att klara av nästa dags utbildningspass ägnades istället åt att torka kläder och kroppar från ett ständigt droppande från tältduken.

Åtgärden var att ELDA. Det är nämligen så bra att om man eldar av bara f´n så torkar tältet om än att det blir olidligt att vara inne i det.

Soldaterna, ofta killar i 20 årsåldern från Bergslagen, borde vara värda en bättre värnplikt och bättre förhållanden i sin tjänst för fosterlandet så jag tänkte att jag skulle ta frågan vidare.

Vid första bästa tillfälle ställde jag frågan till ett antal yrkesofficerare om det inte fanns möjlighet att byta dessa utslitna tält mot nyare. Då får jag höra en fantastiskt historia.

Det finns nya tält med nya kaminer och med nya kamoflagenät. Jag har efter mer än 10 år som officer inte sett ett nytt tält ens.

Men dessa nya tält kommer inte ut så att soldaterna Stopp och Björndal får sova ordentligt utan dessa nya tält är skickade till Baltikum ingående i löftet i att Sverige lovat att hjälpa till att sätta upp militära förband i Baltikum.

Tolka mig inte fel nu. Jag tycker det är alldeles utmärkt att matriel som vi har över i vår armé skickas över till våra vänner i Baltikum men jag ifrågasätter starkt vilken matriel det är.

Björn von Sydow är ytterst ansvarig för det svenska försvaret och därmed de värnpliktiga. I Sverige har vi idag allmän värnplikt om än att alla gör det. Det är ett ansvar att de som ändå gör värnplikten får bra matriel och utbildning, men så är inte fallet.

Är det ännu en gång bevis på den svenska inställningen att vi inte är så viktiga? Är det ännu en gång beviset att det svenska försvaret inte är viktigt? Eller är det ännu en gång beviset på att svenska försvarministrar inte tar ansvaret för alla de unga män som gör värnplikten i vårt land?

Eller kan det till och med vara så att vi skäms för att skicka matriel som är undermålig utomlands men det är ingen fara att använda det i Sverige.

Jag bara undrar.


Om författaren

Författare:
Henrik Carlbark

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2002 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: