sourze.se

93 procent vill ha betyg i skolan

Genmäle med anledning av Johans Rydéns artikel om betyg.

Johan Rydéns artikel på Sourze handlar om att avskaffa betygen i gymnasieskolan. Han ger en nattsvart bild av betygen som en källa till psykisk ohälsa hos eleverna. Om Rydéns bild av betygen stämmer - hur kommer det sig då att i en alldeles nygjord Sifo-undersökning svarade 93 procent av alla elever i gymnasieskolan att de vill ha betyg i skolan?

Kristdemokraterna anser att betygen har en viktig funktion i skolan. Betygen är ett kvitto på och information om en elevs prestationer. De fungerar också som en sporre för förbättrat arbete. För att det ska fungera och för att betygen ska bli rättvisa, krävs dock att det inte blir för stora kliv mellan varje betygssteg. Vi anser därför att det borde införas fler betygssteg. Betygen ska dessutom alltid kompletteras med utvecklingssamtal där eleven får mer utförlig information och möjlighet att diskutera sina resultat med läraren.

Rydén hävdar att kristdemokraterna vill införa betyg i ordning och uppförande vilket enligt honom skulle vara en katastrof. För det första har han fel i sak, kristdemokraterna driver inte frågan att betyg i ordning och uppförande ska återinföras i skolan. Dessutom tror jag knappast att betyg i ordning och uppförande skulle innebära den katastrof som Rydén vill ge sken av.

"Ingen vill längre lära för att få kunskap utan enbart för att få bra betyg", menar Rydén. Jag har svårt att förstå varför betygen skulle vara ett hinder för att lära av rent intresse. Betyg har alltid funnits i skolan så det kan ju knappast vara anledningen till att elever idag inte vill lära för kunskapens egen skull, om det nu är så. Att lärarna inte skulle vara intresserade av att elevernas vilja att lära tror jag inte heller är sant. De allra flesta lärare önskar nog inget hellre än att deras elever skulle lära för kunskapens skull.

Det finns många problem som måste lösas i den svenska skolan, men att ta bort betygen tror jag inte är lösningen.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2002 16:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: