sourze.se
Artikelbild

Lillebror och Karlsson-Persson på taket

Karlsson, Karlsson, världens bästa Karlsson
Karlsson, Karlsson oj här kommer Persson.
Persson, Persson, ingen, faktiskt ingen, gillar jag så bra som mig...

Att Göran Persson, vår alldeles egen Karlsson på taket, gillar sig själv är ingen nyhet. Frågan är hur han lyckades lura i oss Lillebröder och Lillesystrar detsamma?

Vissa hävdar att det beror politiken. Javisst, men inte på det sätt som jag skulle vilja. Idag kan inte ens statsvetare och politiskt sakkunniga se skillnaden på höger och vänster. "Det är en världslig sak", sa Karlsson-Persson och sålde ut socialdemokratin till högern. Vänsterpartiet tassade efter. När högern samtidigt kryper in från andra hållet får vi bara kvar en enda stor mitten. Förvirrande och obehagligt! För vad ska vi vanliga dödliga väljare göra på valdagen, när det inte finns något att välja emellan? Eftersom de ideologiska idealen inte verkar vara så viktiga längre så får vi väl välja en stark, trygg, mysig, förtroendeingivande, folklig och vanlig människa som kan fatta de svåra besluten åt oss.

Efter förra valet har PR-konsulterna och mediatränare haft bråda dagar. Aldrig någonsin har man väl haft en sådan blek och ocharmig skara partiledare att sätta tänderna i. Karlsson-Persson, tillsammans med Lundgren och Leijonborg, var de som låg sämst till i klassen. Karlsson-Persson vann förra valet med minsta möjliga marginal och sen fortsatte fortroendet att sjunka som en sten. För två år sen hade var tredje person inget eller mycket litet förtroende för vår statsminister visar Sifos undersökningar. Goda råd var dyra bokstavligt talat, PR-konsulter jobbar inte gratis!, valet låg bara två år bort - något var tvunget att göras. Snart skulle ju Karlsson-Persson också ner till kontinenten och visa upp sig som EU-ordförande. Dags att kalla in PR-konsulterna.

"Tillsammans finslipar vi allt från nyckelord och budskap till retorik och ögonrörelser", säger Paul Ronge på PR-byrån Havannas hemsida, en av branschens mest anlitade mediatränare.

Karlsson-Persson har slipats fram till en myskille och lekfarbror av folket. Han har lärt sig att det inte funkar att lägga huvudet på sned och le självgott åt sina egna svar. Speciellt inte i kombination med sin kroppshydda, som gör att han alltid måste titta ner på alla han talar med. Istället har han fått sitta ner och leka arga leken med Luuk, intervjuas av Stina, utbyta tonårsdrömmar med Annika Lantz, dansa med kossan Doris i Bolibompa och leka med schimpansen Ola i Söndagsöppet. De andra partiledarna har också legat i, men Karlsson-Persson har nu varit bäst i klassen.

Som Paul Ronge säger i en intervju "Lär man makthavarna att kommunicera kommer budskapet och nyheterna att bli mycket tydligare och intressantare för publiken." Men det är just det som är problemet. Vilket budskap är det som skall fram? Dagens PR-konsulter är så skickliga att Hokus Pokus Filiokus så har Karlsson-Persson förvandlats till en smygliberal. I den urvattnade politiska debatten kan alla argument användas av alla partier - bara man förpackar dem ordentligt. Hur ska vi som inte är proffspolitiker hänga med? Är Karlsson-Perssons ställningstagande efter 11 september ett uttryck för internationell solidaritet? Är det förenligt med traditionell socialdemokratisk politik att sänka inkomst- och förmögenhetsskatten, samtidigt som man säljer ut statliga företag och ökar privatiseringen av den offentliga sektorn? Är det bara jag som undrar vilken PR-konsult som trollade bort vänsterns stolthet välfärdspolitiken? Hur ska du och jag få klarhet? Förhoppningsvis inte i en diskussion med schimpansen Ola.

Jag blir arg. Jag fördummas! Var tog politiken vägen bland alla mediaframträdande? Jag vill inte reduceras till en Lillebror som skall skojas med. Jag vill inte förföras av trevliga slipsar, en ledigare kostym och välsmorda käftar. Det måste bli mer politik. Jag vill ha svar på mina frågor! Vem står var?

Men just nu sitter Karlsson-Persson på taket och myser. Han har bästa opinionssiffrorna någonsin och är ohotad inför valet. Visst har han fått sälja sina politiska ideal på vägen. Men det spelar ingen roll. Karlsson-Persson var bäst klassen och han vann det mediala sprinterloppet. Karlsson-Persson är förresten bäst på allting, om man får tro honom själv. Och Lillebror tror honom, Lillebror tycker att Karlsson-Persson är bäst i allting. Åtminstone är han världens bästa lekkamrat.


Om författaren

Författare:
Maria Granefelt

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2002 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: