sourze.se

Villig sexslavinna söker härskare

Ännu en effektsökande porr-rubrik? Icke. Denna artikel handlar med största allvar om erotik, makt och villiga sexslavar.

Säger man "BDSM" högt, rycker folk på axlarna och får en slags mental bild av töntar i läder och gummi som ränner runt och piper "Spank me! Spank me!".

Men den bilden får sig en allvarlig törn när man blir medveten om att tjejen i receptionen reagerar på samma sätt av ett handflateslag på häcken som av att få en tunga på klitoris. Eller när den propra damen i bilen framför visar sig ha några "huspojkar"... män - som passar upp på henne på alla sätt och vis, inklusive sexuellt. Eller när din bekant som är läkarstuderande bokstavligt talat vill bli bunden och få en stake nedtryckt i halsen. Eller när en flickvän säger till sin pojkvän "Våldta mig"...

Då börjar man ana att det finns något mer... något som man inte kan strunta i... något som man inte kan avfärda med ett fnysande "Djävla pervos". Och den sammanknytande faktorn är: Makt.

Sex och makt... väldigt tabu i dagens "jämlika" samhälle. Eller snarare så görs kopplingen inte alls. Det finns inte i vårt medvetande hur tändande makt är. Makt talas istället om i väldigt avtändande termer.

Men det är ingen slump att sexologer finner att fantasier om påtvingad sex florerar. Så fort du börjar titta under ytan märks makt-faktorn direkt. När det gäller sex så är jämn maktbalans inte något du kan ta för givet. Inte på grund av hemska missförhållanden... utan för det är så folk vill ha det. Inte alla - men fler än du anar!

Det finns givetvis många som inte alls vill peta på balansen och som är fullt nöjda med så kallat vaniljsex vanilj ingen extra smaksättning. Men därifrån finns också hela skalan. Allt från lättaste förförelse till sexslaven som får tillfredsställelse av att passa upp på sin ägare 24/7. Det vil säga 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan! Och givetvis sträcker sig den åt andra hållet också.

Att utövande av makt ger en kick är lätt för de flesta att förstå. Nyligen läste jag en artikel som berättade att man forskat kring detta, och funnit att utövande av makt kan stimulera belöningscentrum i hjärnan. Du kan bli smått hög av att utöva makt.

Svårare att förstå är dock varför man tänder på att utsättas för makt. Det finns några aspekter som kan förklara detta.

Det första är ansvarsfriheten. Säga vad man vill om sexuell upplysning och dito frihet. Men vi har LÅNGT kvar innan skambeläggningen av vår sexualitet är borta. Det är fortfarande fult att vara kåt.

För att ta ett exempel: Det är tillåtet att säga "Usch... jag är så röksugen. Kan vi inte ta en rökpaus nu?" Detta gäller när man känner behovet att förgifta sin kropp med tjära och cancerogena ämnen. Men tänk om någon skulle säga "Usch... jag är så kåt. Kan vi inte ta en runkpaus? Jag har förstatjing på dasset". Sådant gör man inte... för det är fult att vara kåt. Och detta sitter djupt rotat i vårt undermedvetna.

Därför blir underkastelsen paradoxalt nog en befrielse. Om du underställer dig någon annan helt och fullt, så upphör allt ditt ansvar för vad du gör. Skammen försvinner och står inte längre i vägen för njutning. Du kan skrika "KNULLA MIG HÅRDARE!!!" så att hela grannskapet hör, och själv reagerar du inte ens över det på grund av att du inte har kontrollen.

Den andra aspekten är tryggheten. Återigen en enorm paradox. Hur kan exempelvis masochisten finna trygghet i att bli fastbunden och bokstavligt talat piskad?

Förklaringen ligger i tilliten. Att veta... att KÄNNA att du kan låta någon annan behandla dig med makt, och att du ändå kommer att komma fram på andra sidan oskadd och beskyddad, ger en väldigt stor trygghetskänsla. Du kastar dig handlöst utför stupet... och vet att någon tar emot dig. Finns tilliten där, ger underkastelsen en trygghetskänsla som är svår att överträffa.

Båda dessa aspekter påverkar också den som utövar makten. Att känna att din partner lägger sig själv helt i dina händer, och litar på att du ska förvalta det ansvaret, ger en rörande och intim känsla. Tryggheten och närheten är tvåvägs.

Sedan finns det också en tredje aspekt: att göra något för en annan. Detta är något många känner, i alla sammanhang. Jag stötte på detta för första och tydligaste gången, när jag var prao på ett ålderdomshem. En av vårdtagarna ville diska själv. Jag frågade vårdarna varför. Svaret var: Därför att hon vill göra något. Hon ville vara produktiv och göra något för andra.

För att översätta detta till sex/maktdiskussionen, så är det just detta behov av att vara andra till tjänst, som den frivillige sexslaven/slavinnan driver till sin spets.

Underkastelsen handlar inte om det fysiska... smisket... handbojorna och så vidare. Allt syftar till att ge en mental rush. Ett "mindfuck" för att uttrycka sig lite grovt och enkelt. Vissa undergivna kan tillfälligt hamna i ett sinnestillstånd av djup underkastelse. Det brukar kallas "sub-space" sub submissive undergiven. Det är svårt att förklara exakt vad det är. De som har upplevt det brukar säga "Om du hamnar där märker du det". Bästa liknelsen tycks vara känslan av att bli förförd... förstärkt en så där 2-3 magnituder.

Givetvis finns det en fara med allt detta. Den undergivne är helt utlämnad. Denna situation KAN missbrukas. Hur hanterar man det?

BDSM-kulturen är medveten om detta. Därför finns en mycket enkel regel som inte kan missförstås. Den heter:

- Safe
- Sane
- Consensual

Översatt till svenska blir det tre stycken S: "Säkert, Sansat, Samtycke". Intressant är också att denna regel kan appliceras på ALLA former av sex, inklusive vanligt vaniljsex.

Garanteras dessa tre - så är det ok. Bryts något av dem är det fel. Då är det inte makt - erotik längre, då är det övergrepp.

Exempel: Hur garanterar man samtycke i ett rollspel där "Nej" inte längre betyder nej? Då hittar men en ersättare till "Nej", ett så kallat safeword säkerhetsord som har samma betydelse och auktoritet som "Nej". Exempelvis kan man komma överens om att "Röd" betyder att allt upphör. På detta vis kan samtycket upprätthållas.

Men finns det inget sätt för den undergivne att stoppa skeendet - inget safeword - kan inte samtycket längre garanteras. Då har det gått över gränsen som INTE får passeras.

Nu har jag visserligen nämnt en massa extremer här. Men spektrat är som sagt väldigt stort. Redan förförelse leker med rubbad makt. Detta är något som påverkar många, troligen också dig själv.

Oftast glider man omkring på skalan beroende på humör, sinnesstämning och partnern. De som ena dagen är sub kan nästa dag vara väldigt dom dominant. De som byter på det viset kallas inom BDSM-kulturen för "switches" .

Så vad är poängen med artikeln? Bara att visa att sex och makt - om än inte hör ihop, så i alla fall håller ihop. Kanske att visa att den där rubriken inte alls är någon sjuk porr-fantasi, utan något som kan komma från... vem som helst. Din banktjänsteman, din ICA-kassörska, din läkare, din morsa, din syster... dig själv?

Jag kom först i kontakt med människor för vilket detta är verklighet, för cirka 6 1/2 år sedan. Jag tycker det är en väldigt intressant del av det mänskliga psyket. Det tillför en ny dimension till hur man ser på sina medmänniskor... och sig själv för den delen! Det finns också vissa samhällsdebatter som kan få en helt annan vinkling med detta i åtanke.

Vad det gör för mig på det privata planet, behåller jag dock för mig själv. Vad vore man utan ett par skelett i garderoben. ;


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2002 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: