sourze.se
Artikelbild

Kärleken blev hennes död

Kärleken kunde också ha blivit min död, men vem brydde sej?

Det är nog inte bara religion och kultur som gör att män tar till våld utan snarare att det är deras status ställning i det samhälle, den religion, den kultur dom är i som hotas. Deras manlighet får sej en knäck, det är nog snarare något biologiskt som tickar mera intensivt hos vissa kulturer och religioner men som finns hos många män. Jag säjer inte hos alla män utan hos många.

Kvinnovåld i vårt samhälle, vilka hot ska tas på allvar? Vilka ska få hjälp och vilka bör granskas? Finns det något bra skyddsnät? Var hittar invandrarkvinnor denna hjälp då inte ens jag som svensk sen flera generationer hittade någon hjälp?

Skriver detta anonymt men Sourze vet vem jag är.

Jag hade ingen pappa som förbjöd mej att vara med den jag ville vara med. Jag hade en före detta pojkvän som även var far till mina bägge barn. Han hjälpte aldrig till hemma och skröt om det för sina vänner, han diskade aldrig, han bytte aldrig blöjor även fast jag också jobbade.

Vändpunkten i vårt förhållande var då han helt plötsligt började anklaga mej för att vara otrogen med turkar, jag som inte ens kände någon turk förstod aldrig vad som hände utan trodde att han min före detta hade fått någon slags mitt i livet kris.

Han skaffade en nummervisare för att se vilka som ringde och jag fick inte röra den eller noll ställa för det skulle bevisa att någon ringt mej. Han installerade ett räkneverk som kontrollerade hur länge jag var online med PC:n. Han tyckte inte om mitt jobb och då jag fick ett erbjudande om en tjänsteresa så ringde han mej och var full och sa att han skulle bränna ner huset om jag inte kom hem ögonaböj. Han ville aldrig gifta sej med mej och han nervärderade mej och jag väntade tills mina barn var stora och bröt då upp.

Trots att han inte ville gifta sej med mej på mer än 20 år så friade han till mej den dagen jag talade om att nu skulle jag lämna honom. Han som bett mej dra åt helvete om det inte passade bröt nu ihop och ömsom grät ömsom hotade mej. Han hotade mej att han skulle slå mej sönder och samman och att han skulle se till att mina barn aldrig mera ville se mej och att jag skulle bli ensammare än jag nånsin varit tidigare i mitt liv.

Han hade varit den som bestämt vilka som fick besöka oss och han hade dragit ett stort svart streck över min lista på folk jag ville se i mitt hem. Han ringde mitt jobb och skrek i telefonen och mina kollegor hörde honom. Han hotade mej en gång i bostaden och då tog jag och slog senast slagna nummer till en kollega som hörde alltihop.

När mina barn var små så brukade min pappa skoja om att min pojkvän kom ifrån ett annat land och han brukade säja med en skämtsam ton att: akta dej min dotter så han inte tar barnen och far till sitt hemland med dom. Han kom inte ifrån något land långt borta utan ifrån ett av våra grannländer.

Nu ville min före detta gå på medling och han valde kyrkan, vi som inte någon av oss var kyrkliga. Jag sa ja då jag ansåg att han behövde hjälp med att han inte mådde bra. Vi gick hos en diakonissa som lyssnade häpet på hans beskrivning av hur illa han hade behandlat mej, hon sa att hon förstod att jag ville lämna honom och sa att han hade mycket att jobba på som att till exempel övertyga mej att stanna med ett så enkelt medel som att bjuda mej på middag och att ta hand om disken. Han gick på regelbundna samtal hos diakonissan men han lagade aldrig någon middag.

Min före detta hade ofta sagt att den som fann någon annan och fortfarande bodde kvar skulle hålla tyst om det och först flytta ut. Jag hade inte hittat någon annan då jag talade om att jag skulle flytta och stod i bostadsförmedlingens kö. Men under den långa tid som förflöt innan jag fick en bostad så hittade jag någon som jag var intresserad av, jag bad honom vänta tills jag flyttat och han accepterade det.

Jag bodde senare ensam i mer än 1,5 år innan jag valde att flytta till denne man, allt för att försöka få yngsta barnet att koma tillbaka til mej och få förtroende för mej. Min före detta snokade dock reda på att jag hade en annan jag tänkte på genom att ta sej in i min PC och knäcka passwordet och sedan gick han ut till vårt yngsta barn och sa att hans mor var en hora som hade sex med andra män och att jag ljög och smög bakom deras rygg. Han printade mina mail till den mannen och visade sonen.

Jag gick då in och tittade på vad min före detta surfade på när han var på internet, han trodde nog inte att jag kunde det. Det var unga asiatiska skolflickor som inte ens hade hår där nere och som gjorde allt möjligt på foto. Flickor som inte ens var könsmogna. Jag konfronterade honom med det och han bad om ursäkt och grät. Men sen så jagade han mej en kväll i bil på motorvägen då jag hade varit på mitt arbete som var enda stället där jag kände mej trygg.

Nu när jag lämnade honom så ville vårt yngsta barn som var 18 år bo kvar i sitt barndoms hem, inte kunde jag tvinga min före detta att flytta ut då det var jag som gjorde slut och inte kunde jag tvinga mitt yngsta barn att flytta så jag flyttade själv. När jag flyttade så skulle bostaden värderas och lånen skrivas om, min fd hade inte råd med för höga lån så han ville ha bostaden billigt för att kunna bo kvar då han inte ville flytta.

Jag var rädd för honom då han hotade mej och jag ville samtidigt inte tvinga mitt yngsta barn att flytta så jag skrev på alldeles för billigt. Jag fick i stort sett inget alls då lånen löstes.

Dagen jag flyttade så hotade han mej och skrek de mest osannolika saker. Jag var rädd trodde min sista stund var kommen. Jag fick med mej lite kläder och lite småsaker men inga möbler och inget ifrån köket. När jag ville ta en av våra tre gemensamt inköpta bilar att transportera mej själv till min nya bostad en lägenhet i en förort där jag inte kände någon då sa min före detta: NEJ!

Jag fick inte låna bilnycklarna och bilarna stod alla registrerade på honom så det var bara att glömma. Jag stod i snön och blåsten med mina saker gömd utanför huset utan att kunna ta mej nånstans. Jag ringde min äldsta son som satt fast i jobb han inte kunde springa ifrån men han skulle komma. Jag fick skjuts upp till min nya bostad och jag hann inte mer än in så började telefonen att ringa. Det var mitt ex, han sa några lugna ord sen började han att skrika, han skrek det mest obegripliga och sanslösa.

Han sa att han hade anlitat ett känt kriminellt gäng som han namngav till att mörda mej, dom skulle ta mej när jag minst anade det, priset hade varit 25000 men det var det värt. Han skulle även mörda den man som ville se åt mej. Han hade tagit reda på adressen till den man jag hade tittat åt och det var nu ett pris på att få se hans huvud rulla. Man skulle sparka fotboll med hans huvud. Vi skulle aldrig kunna gömma oss detta kriminella gäng finns över hela världen. Han sa att han såg vilka vägar jag tog till jobbet och han skulle se till att mitt liv blev en plåga. Han ringde igen och igen, han sa att han såg mej så jag drog ner alla persiennerna och släckte lyset då jag bodde på första våningen och jag vågade knappt inte ha fönstren öppna.

Jag ville ha telefonen inkopplad så mina barn kunde nå mej men efter några dygn så drog jag ur sladden och satte bara i den då jag skulle ringa själv.

En dag när jag vädrade blev det korsdrag och fönstret for igen med en smäll, jag hopade högt och rädslan är obeskrivbar, jag trodde att han var på väg in genom fönstret.

Jag gick aldrig någon annanstans än till jobbet och jag hittade nya affärer att handla mat i då jag var så rädd att möta honom.

När det gått ett år sen jag flyttat ut så fick jag höra att han min fd hade sett mej och han sagt att han skulle ta fram kniven och sticka den i mej.

Jag såg honom aldrig men han såg mej.

En gång fick jag ett SMS där det stod att han såg mej, jag blev så rädd att jag tog mej hem fort. Efteråt så har han sagt att han har aldrig velat göra mej illa...

Ett år efter att jag hade flyttat så fick jag höra historier om att folk trodde att jag bodde i USA! Det var ju också ett sätt att få folk att tro att jag inte var kvar och att jag skulle bli ensammare än nånsin.

Mitt yngsta barn lyssnade på sin fars historier om vad jag hade gjort, att jag var ett luder. Jag såg inte min yngsta son så ofta och han som kramat mej varje dag tog aldrig mera i mej. Jag bad yngsta sonen att prata med mej att lyssna, men har var så förnärmad och svartsjuk och hade lyssnat på dom historier hans pappa gett honom om ett utbroderat sex liv så han slöt sej inom sej och vägrade att ens lyssna på mej. Jag bad när jag flyttade ut om att få några saker som det fanns dubbelt av. Han skrek att jag skulle inget ha och stämningen och min rädsla gjorde att det jag varit med och betalat under många år blev kvar den dagen jag flyttade ut. Jag bad via e-mail och via barnen att jag kunde få viss saker, men allt var nej. Jag tänkte att han har ju fått bostaden billigt och allt i den och alla bilar och även yngsta barnets tillit.

Så nu ska jag vara snäll och tyst och bara jobba på att få tillbaka barnets tillit.

Jag hann inte mer än tänka att allt var förlorat och så skulle vara för priset att få tillbaka min sons förtroende igen så gick min före detta till Försäkringskassan och bad att få underhåll då barnet "bara" var 18 år och fortfarande studerade. Att barnet jobbade svart kvällar och helger och hade inkomst det brydde sej ingen om. Att barnet knappt var närvarande i skolan det rapporterades inte till Försäkringskassan som då kunde ha tagit bort underhållet.

Nu blev hon alldeles matt, hon hade förlorat sitt rykte, sitt hem, sina möbler, sitt barn och även blivit underhållsskyldig, allt enligt lag. Hon bad då en advokat om råd för det fanns ju trots allt något som hette sambo lag vad det nu kunde vara. Advokaten sa att hon inte hade råd att anlita henne, men att hon kunde skriva till tingsrätten och be om hjälp att åtminstone få ut möbler ur bostaden. Att han hotat henne och att han tagit över bostaden billigt och att han behöll alla bilar som han stod på och att han fick underhållsbidrag det var saker hon kunde glömma.

Jag mailade min före detta och bad igen att han skulle släppa underhållet men han sa att han krävde sin rätt. Då efter flera månader så tilldelades de en gemensam advokat av tingsrätten. Denna advokat ansåg att det värde som hon angivit i en innehålls förteckning med ett begagnat värde till 100000 inte var mera värt än 12000 för hennes del då hon skrev ner värdet av innehållet i huset utan att ens se det till 24000. Jag svarade då advokaten att inte ens ett försäkringsbolag skulle skriva ner ett helt hem till 24000 och att ett bas värde i en hemförsäkring är cirka 200000-300000. Advokaten sa då att hon kunde om hon ville säja åt tingsrätten att jag inte försökt att ta ut min del ur hemmet när jag flyttade och att jag inget skulle ha eller så skulle en värdering göras och då skull varenda sak jag lyckats ta med mej denna snöiga kväll bärandes värderas av en värderingsman, men det troliga var att advokaten tyckte att jag försuttit min chans att ta ut mina möbler även då hon informerats om hoten och att jag hade bett både muntligen, via e-mail och via barn att få saker ur hemmet utan resultat.

Nu väntar jag ett rekommenderat brev, vet att det står att jag försuttit min chans, eller så det fjantiga att jag ska bevisa vad jag burit ut i mina bara armar denna sena snöiga kväll. Min restskuld för underhåll den står kronofogden och väntar så troget på.

Min före detta har bostaden som han skulle bo kvar i till salu och jag såg ett pris hos en mäklare på cirka 300000 mer, en nätt vinst han gör, om det nu inte blir budgivning och ännu högre. Men han vill inte låta mej slippa undan 21000 underhåll trots att jag har vare sej jobb eller A-kassa. Han behöll allt och fick dessutom 21000 som grädde på moset.

Vem hjälpte mej när jag var rädd? Vem hjälper mej nu för att slipa ur den ekonomiska knipan?


Om författaren

Författare:
Maria Andersson

Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2002 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: