sourze.se

Dumsnålhet - samhällets största kostnad

Nygammal ekonomisk modell har nu kommit för att stanna! Passar alla ideologier, från stalinism till nyliberal marknadsekonomi. Dumsnålhet - spara och snåla idag, betala mångdubbelt mer imorgon!

Nygammal ekonomisk modell har nu kommit för att stanna! Passar alla ideologier, från stalinism till nyliberal marknadsekonomi, fast på olika sätt. Dumsnålhet, funkar utmärkt för både företag och offentlig sektor. Spara och snåla idag - betala mångdubbelt mer imorgon!

Istället för att satsa på riktiga behandlingshem för missbrukare, låt oss styra om till öppenvård, som är billigare och som ger jättebra resultat! Vadå "hur länge"? Tja, några veckor i alla fall, och det är väl jättebra med en vit period då och då. Mer kostnader på lång sikt? Men det är väl onödigt att tänka på nu! Huvudsaken är att det blir billigare nu, idag. Att riktiga behandlingar enligt beprövade modeller ger bättre resultat struntar vi i. Det tar för lång tid innan besparingarna märks.

Låt oss också koncentrera oss var och en på våra egna pengar och strunta i att allt hänger ihop. Då kan vi på gatu- och fastighetskontoret spara på våra pengar och skjuta över merkostnaderna på någon annans bord. Snöröjningen kan man spara in på - om det sedan blir fler benbrott är ju det landstingets kostnader. Inga problem för os eller några andra - bara landstingets problem!

Vi inom den offentliga sektorn måste också titta mer på hur företagen gör för att spara! Effektivitet, kompetenshöjning, snabba puckar! Kolla in byggbranschen till exempel. Jäklars, vad dom bygger snabbt! Vips säger det, så har man byggt ett jättefint nytt bostadsområde, bara genom att ge byggjobbarna en extra klatsch med piskan. Tid är pengar! Hursa? Mögelskador?! Hmm, men det blir väl en fråga för nåt stackars försäkringsbolag, eller så läggs det på hyran för dom som bor där.

Inga problem, det drabbar ju inte samhället på nåt sätt. Samhället hänger väl inte ihop heller, man måste komma bort från helhetsperspektivet, det är helt ute. Kikarsikte är bra! Smalt och begränsat synfält, man ser bara det omedelbara som är rakt framför, just nu. Det är viktigt när det gäller pengar. Inte låta sig påverkas av folk som säger att saker påverkar varandra i slutändan. Man kan ju bo nån annanstans än i möglet.

Företagen är duktiga på att spara. De koncentrerar sig på det viktigaste just nu, börskursen, och gör sig av med kostsamma medarbetare. Mer arbetslöshet? Jaja, men det är ju samhäll. jag menar a-kassornas kostnader. Ingen annans problem, drabbar ingen fattig. Förrän om nåt år eller så. Förresten, vi döper om "samhället" till "ensamhället" istället. Fokusera på den enskilda individen, och håll isär världen!

Herre, fräls oss ifrån dumsnålheten.


Om författaren

Författare:
Eva Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2002 11:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: