sourze.se

Maktanalys - slutet på de patriarkala strukturerna

Mordet på Fadime kommer, i all sin tragik, förhoppningsvis leda till början på slutet på de patriarkala familjestrukturerna.

En debatt har nu äntligen kommit igång om invandrartjejers svåra situation i dagens svenska samhälle. Och som vanligt ska det till en krissituation innan folk i allmänhet reagerar och får sig en tankeställare. Det handlar bokstavligen om liv eller död för dessa tjejer. Det handlar också om att inse att dådet INTE är en kulturell eller religiös företeelse även om ordet heder och hedersmord nu används som förklaring och rubricering på Fadimes pappas vettlösa gärning.

Det handlar i grund och botten om MAKT. Det handlar om avarter av en patriarkalisk familjestruktur. Det handlar om MÄN som, för att inte förlora rollen som familjeöverhuvud, förtrycker det dom kan kontrollera; det vill säga sina döttrar och sina kvinnor. Släktens manliga del är genom de patriarkaliska strukturerna undantagna för denna maktutövning. Det handlar också om en organisk samhällsuppfattning, som även i västvärlden varit en realitet. Det är en konservativ tolkning av hur samhället ska och bör utformas.

I en organisk samhällsuppfattning liknas samhället vid en levande organism. Den högst rankade i samhällsskiktet liknas vid huvudet - det tänkande, det vägledande. Varje ytterligare del av organismen/kroppen/samhället/familjen representerars av en medborgare av samhället - en medlem av familjen. Om någon i samhället eller familjen försöker bryta sig ur "kroppen" läs samhället/familjen skadar det hela samhället/familjen - det uppstår en skada som söndrar och skadar hela samhället, hela familjen.

Det är en företeelse och uppfatting som likväl gundar sig på MAKT och rätten att utöva den. Kritik från olika håll kommer nu; att vi svenskar är för navia, att vi accepterat andra religioner, traditioner och kulturer för lättvindigt. Det är skitsnack. Vad vi för lättvindigt och naivt accepterat och understött är mäns maktutövning över sina döttrar och kvinnor.

Det är INTE religion som är problemet det är AVARTER av patriarkaliska familjestruktuer som är det stora problemet. Det är maktutövning och förväntningar på den, som gör mordet på Fadime möjligt - inte kurdiska bytraditioner eller vad man nu kallar det för. Det pågår ett krig, i större eller mindre skala, mot kvinnor över hela världen. På den afrikanska kontinenten med Sydafrika i spetsen, i Mellanöstern, i Indien, i Afghanistan tar den sig extrema uttryck som våldtäckter, hedersmord, social utslagning och sk hustrubränning.

I Europa försigår ett jävla hyckleri när det gäller kvinnors situation och mäns maktutövning. Visst, i Sverige är kvinnors situation bra mycket bättre än i andra europeiska länder som exempelvis Moldavien, Ukraina och Rumänien. Men vi är med och sanktionerar, vi är med och understödjer de rådande maktstruktuerna, som leder till förtryck - och i extrema fall - mord. Det gör vi genom att blunda för den enorma exploatering som kvinnor utsätts för i form av sexhandel, i form av prostitution över landgränserna. Vi blundar också för problemet och förvärrar situationen om vi förklarar det med religion och religionsutövning, med främmande kultur och främmande traditioner.

Vi är alla en del av det, vi är alla inordnade i rådande maktstuktuer där mannen utgör norm, där patriarkatet har tusenåriga anor, som i vissa grupper koserverats på en forntida nivå. Men likväl är det fullständigt meningslöst att skylla på än den ena än den andra. Det som måste till är en grundlig maktanalys. Varför anses det fortfarande att män endast är legitima män om de utövar makt? Makt i form av ledarskap, makt i form av familjeförsörjare, makt i form av familjeöverhuvuden.

Varför, varför, varför?!


Om författaren

Författare:
Hanna Löfqvist

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2002 11:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: