Justiteministerns svar:
- Jag blir bestört av att höra att det hänt ännu en gång; att en ung flicka som velat leva på annat sätt än vad familjen bestämt har mördats.
- Självklart börjar jag genast fundera på om det finns ytterligare som samhället kan göra för att skydda flickor i Fadimes situation. Som justitieminister tänker jag i första hand på det rent fysiska och polisiära skyddet. Och där finns det mer vi kan göra. I slutet av förra året gav regeringen en utredare i uppdrag att utarbeta ett nationellt handlingsprogram för skydd av vittnen.
- Men redan i dag finns en rad åtgärder som kan sättas in för att skydda hotade personer; allt från hemlig adress till livaktsskydd dygnet runt. Kom bara ihåg att varje åtgärd att skydda en individ från hot innebär en inskränkning i den individens frihet. Att behöva flytta, byta identitet och kanske bli tvungen att bryta kontakten med sina vänner och släktingar - det är definitivt ingen rolig situation.
- Därför får man inte stirra sig blind på fysiska skyddsåtgärder. Viktigast är det långsiktiga arbete som ger problemet den uppmärksamhet den förtjänar och gör det möjligt att påverka attityder. Regeringen har tagit flera initiativ på det området.
Av Thomas Bodström 22 jan 2002 16:11 |
Författare:
Thomas Bodström
Publicerad: 22 jan 2002 16:11
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Jämställdhet, Politik & Samhälle, Jämställdhet, kommentarer, mordet, fadime, sourze, frågat, justitieminister, thomas, bodström, s, hur, ska, skydda, flickor, liksom, fadime, lever, under, konstant, mordhot, manliga, släktingar | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå