sourze.se

Starka kvinnor är ett hot

Men mot vem? Inte mot mig i alla fall.

"Starka, självständiga kvinnor ses som ett hot."

Ja, ungefär så brukar det låta när jag ska övertygas om att egentligen är jag en liten rädd ynkling som är rädd för kvinnor.

Men det är något som inte riktigt stämmer... därför att jag GILLAR starka självständiga kvinnor.

Ta min flickvän som exempel... numer civilingenjör. Slog sig på helt egen hand in på det mest mansdominerade område som finns och kom ut på andra sidan med examen. Det är tjejen som inte lekte prinsessa när hon var liten... hon var drottning! Det var hon som fiskade upp mig, inte tvärt om. Hon är underbar!

Jag har aldrig varit något för hjälplösa kuttersmycken. Det ska vara Kick Ass-tjejer som inte bara visar var skåpet ska stå utan konkar iväg med det själva om de inte är nöjda. Och jag vet att många killar håller med mig. Vi undrar snarare "Var är alla starka tjejer någonstans?!" Det är liksom ingen slump att till exempel Xena och Buffy har slagit igenom. De fyller tomrumet.

Men nej... jag är rädd för dem sägs det. Jag är rädd för att dela min "makt" med dem. Som om jag skulle bli rädd för att dela den med 6 miljarder människor istället för "bara" 3 miljarder. Hej och hå... pardon me for not noticing the bleedin difference.

På tal om de påstådda manliga privilegierna... jag läste en lista på 40 punkter som då skulle föreställa typiska manliga privilegier. En av dem var bland annat "Som man slipper jag bli våldtagen". Jag kanske har missat något... men jag trodde det var en RÄTTIGHET. Men visst... i jämlikhetens namn kan jag gå och få mig själv våldtagen så blir världen genast mycket bättre. Jag har ju släppt mitt "manliga privilegium"... och jag är ju så rädd för att dela med mig av detta PRIVILEGIUM till andra halvan av befolkningen också.

Näe... jag är inte särskilt rädd för självständiga kvinnor. Men visst är de ett hot. Mot vem? Mot andra kvinnor så klart.

Kvinnorörelsen lever på att göra sig själva till röst för alla kvinnor. Men vad händer då tjejerna bojkottar "Kvinnor Kan"-seminarierna och står på egna ben? Vad händer då en tjej säger "Fuck off! Jag behöver inte sitta och hålla i hand i ring med dig för att veta att jag duger."? Vad händer då kvinnor inte förlitar sig på andra att snacka åt dem utan kräver att få vara sin egen röst?

Vi kan ta ett exempel: Nina Hartley, porrstjärna och aktiv feminist. Snackar sig varm för porr... och speciellt för bättre porr än vad som finns idag. Stentuff kvinna med akademisk examen som definitivt inte är något offer. Hur har hon bemötts? Hennes egna ord:

"I have experienced contempt förakt, some of which I expected from the religious Right, and some of which shocked me from feminists".

"Instead of being viewd at a trailblazer, many of my sisters avser andra feminister view me as at best misguided and brainwashed or at worst as a traitor and rapist." 1

Det är inte lätt att vara självständig kvinna om man inte uppför sig som andra kvinnor bestämt sig att man ska göra.

Överhuvudtaget noterar jag ett ofta förekommande förakt av starka kvinnor... inte så mycket från från män som från andra kvinnor. Ogillandet tar sig många uttryck. Förlöjligande "Tuttbimbo", "Hon är så sorglig", förnekande "Hon ljuger, hon mår egentligen dåligt" och förnedring "Hora!", "billiga slampa".

Och jag undrar varför? Varför gillar inte tjejer andra tjejer? Kan det vara för att de upplevs som ett hot?

1 Nina Hartley - "In the flesh", från antologin "Whores and Other Feminists"


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2002 13:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: