sourze.se

Lögnen om ojämlikheten

Hur mycket av alla de pengar som tjänas i Sverige tjänas egentligen av "de rika"?

År 1998 tjänade svenskarna tillsammans 1233 miljarder kronor. Av dessa 1233 miljarder tjänades 56 miljarder av dem som tjänade en miljon kr/år eller mer, och 81 miljarder av dem som tjänade mellan en halv och en miljon.

Så, de som år 1998 tjänade mer än en halv miljon kronor, tjänade alltså tillsammans 137 av de 1233 miljarder som svenskarna totalt tjänade. Alltså, de som hade mer än en halv miljon i inkomst, tjänade ungefär 11 procent av de sammanlagda inkomsterna. Inte mer.

Delar av vänstern brukar ofta påstå att folket är utsuget av "ett fåtal rika", vilka sägs lägga beslag på större delen av vad som produceras, och endast lämna kvar "småsmulor" åt det arbetande, "utsugna" folket. Detta är alltså antingen fullkomligt fria fantasier eller medvetna propagandalögner.

För om vi som "de rika" räknar alla som tjänar en halv miljon per år 41667 kr/mån eller mer, tjänar "de rika" tillsammans alltså bara en niondedel 11 procent av alla pengar som tjänas i Sverige.

Och om vi inskränker "de rika" till dem som är riktigt rika, och alltså tjänar en hel miljon per år 81333 kr/mån eller mer, tjänar "de rika" bara en tjugotvåondedel 4,6 procent av alla de pengar som folk tjänar i Sverige.

"De rika" må alltså vara hur rika som helst, men deras andel av de pengar som tjänas i Sverige är alltså sammanlagt ganska liten.

Källa: Statistisk årsbok 2001, tabell 291, avseende år 1998


Om författaren

Författare:
Samuel Sirén

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2002 10:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: