sourze.se
Artikelbild

Vad är kapitalism?

Även Vänsterpartiet är kapitalister. Åtminstone enligt vissa uppslagsböckers definition.

Vad betydelsen av ordet kapitalism innebär verkar variera ganska mycket beroende på vem du frågar eller var du läser.

Läser man i nationalencyklopedin så betyder det "privat företagsamhet under marknadsekonomi". Med den betydelsen så är det ju ingen av de stora partierna, inte ens Vänsterpartiet, som är motståndare till kapitalism.

Jag smygläste för ett tag sen på MUF:s hemsida där de verkade tro sig gjort ett scoop när man upptäckt att Gudrun Schyman ägde aktier och var delägare i en restaurang. Detta var något som verkade uppröra de unga moderaterna och de verkade mena att så får ju inte en vänsterpartist göra, de är ju anti-kapitalister.

Visst, vänstern vill avskaffa kapitalismen, men då inte kapitalism i bemärkningen marknadsekonomi eller privat företagsamhet.

Nej, det bland annat Vänstern vill avskaffa är kapitalism enligt en betydligt äldre definition. Inte helt oväntat Marx definition av kapitalism.

Att ordet under historiens gång fått två olika betydelser är väldigt beklagligt och leder nog till många förvirringar och missförstånd. Jag tycker inte man kan säga att någon definition är mer rätt än någon annan och det är nog inte så mycket att göra något åt just nu.

Marx definition av kapitalism var enkelt förklarat ett ekonomiskt system där det krävs kapitalinsatser läs: en jävla massa pengar för att starta upp ett företag och där vinsten går tillbaka till de som satsat pengarna. Alltså dessa satsade och nyvunna pengar kommer varken till eller från de som utför jobbet och får företaget att fungera och ge sin vinst eller förlust. Alltså ett system där den större delen av vinsten sällan hamnar hos de som utför arbetet utan de som satsat kapitalet. Blir det en förlust så riskerar man bli av med jobbet. Visst kan en vinst hos företaget i bästa fall leda till en löneförhöjning om chefen är snäll, men det är ingen garanti och de stora pengarna når alltså sällan de som arbetar och utför det egentliga jobbet.

Detta var bara en ytterst kort reflektion över att kapitalism verkar ha olika betydelse beroende vem man pratar med. Själv känner jag mig rätt schizofren när jag måste säga att jag både är för och emot kapitalism.

Rätta mig gärna om ni anser att jag tolkat något fel, eller utveckla gärna begreppen ännu mer än vad jag orkade med.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 09 jan 2002 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: