sourze.se

Ett upprop mot rättssäkerheten

Om man lyssnade på den stora grupp av svenska "vänsterintellektuella" och makthavare som slog på trumman om Göteborgs-kravallerna i ett manifest nyligen blir man lätt mörkrädd. Men lyssnar någon?

När en stor grupp av svenska "intellektuella" och makthavare slår på trumman mitt under julruschen och publicerar ett upprop Aftonbladet 22/12 och i sin helhet på www.manifest.se/upprop med utgångspunkt i Göteborgs-kravallerna i somras finns det anledning att lyssna noggrant. Om man gör det hör man nämligen ett både oroande och förvånande budskap. Uppropet - som skrivits av Erik Wijk och bifallits av över 500 personer inklusive riksdagsledamöter, kända författare och tunga akademiker - illustrerar en obehaglig tendens i dagens mediesamhälle: Framstående personer utnyttjar sina namn och akademiska titlar för att påverka domstolar och andra rättsvårdande instanser i enskilda fall. Tidigare försökte en samling kändisar påverka domstolarna i samband med Alcala-rättegången och den här gången gäller det alltså kravallerna i Göteborg. Även om man bortser från de rena felaktigheterna, de märkliga och obekräftade påståendena och de många konstigheterna vilar Göteborgs-uppropet på en mörk och farlig botten.

Det som oroar mest med Göteborgs-uppropet är det bakomliggande syftet. För vad är det egentligen en stor grupp av Sveriges mediala elitklass kräver i sitt upprop? Vad står det egentligen bakom de felaktiga faktauppgifterna, de overifierade påståendena och den juridiska okunnigheten?

Uppropet består dels av "konstateranden", dels av "krav". Läser man dessa tillsammans framträder en helhetsbild av syftet bakom uppropet. Ur "konstaterandena" det är bäst att använda citattecken eftersom man annars kan få för sig att påståendena har med sanning att göra kan man utläsa att de undertecknande vill att fler poliser ska åtalas och att de redan avgjorda domarna för våldsamt upplopp ska omprövas. För den som omfattar traditionella krav på rättssamhällets oavhängighet och oberoende sänder maktspråket från riksdagsledamöter och andra till det svenska rättsväsendet kalla kårar längs ryggraden. Men riktigt obehagligt blir det när man läser "konstaterandena" tillsammans med kraven.

Bland kraven återfinner man tre teser.

1. Prövningen av åklagare och domstolar i Göteborgs-fallen ska ersättas av en särskilt kommission, det vill säga det rättssystem som gäller för alla andra utredningar om brott skall ersättas med en ny instans.
2. De vanliga forumreglerna som styr val av behörig domstol i allmänhet domsagan där brottet förövades ska upphävas, åtminstone för Göteborgs-fallen. I stället skall saken enligt underskrivarna prövas "på ordentligt avstånd från Göteborg".
3. Prövningsreglerna för Högsta domstolen skall åsidosättas för processer som emanerar ur Göteborgskravallerna.

Med andra ord kräver de undertecknande att det vanliga rättssystemets regler på politiska grunder skall sättas ur spel och ersättas med ett speciellt Göteborgskravallsystem. Det är ett oerhört krav, tro inget annat.

Det är mycket möjligt att det begåtts fel av åklagare, polis eller till och med domstolarna i samband med hanteringen av Göteborgs-kravallerna. Det bör utredas och i förekommande fall föranleda åtgärder. Men det är helt otänkbart att det begåtts sådana fel att det berättigar uppropets aningslösa polemik. Sammantaget är uppropet inget annat än ett frontalangrepp på det svenska rättssamhället. 500 kända svenskar använder sin mediala lyskraft som riksdagsledamöter, professorer, författare, skådespelare och gudvetvad, till att överpröva åklagares och domares arbete på sällsynt lösa grunder.

Bakom uppropet står en elit som, med några undantag, inte har någon aning om hur processerna faktiskt har gått till och inte har brytt sig om att undersöka det. Angreppet kompletteras av en dolkstöt mot rättssamhällets kärna. Ut åker principerna om att domstolarna utan påtryckning från lagstiftare eller andra ska pröva misstänkta brottslingars eventuella skuld. Ut åker principen att det är allmänna domstolarna som ska pröva åtalen och inte några slags alternativa folkdomstolar. Ut åker principen att samma processuella regler ska gälla för alla svenska medborgare. Kort sagt: Ut åker de grundläggande principerna. Så lyder manifestets grundläggande tes och det är denna tes 500 svenska intellektuella skickar som en julhälsning till Sverige.

God fortsättning.


Om författaren

Författare:
Mårten Schultz

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2002 11:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: