sourze.se

Det kommunistiska flum-manifestet

Ingen har kunnat formulera ett konkret kommunistiskt manifest. Ingen har kunnat beskriva hur ett kommunistisk samhälle ska se ut i praktiken. Det är detta som är ett av kommunismens största missar.

"Från var och en efter förmåga, till var och en efter behov," är ofta en fras som används för att beskriva ett kommunistisk samhälle. Men hur ser detta ut i praktiken är det ingen som vet. Frasen kan tolkas på miljader olika sätt och ingen vet hur man ska få den att få genomslag i samhället.

Ta första delen, "från var och en efter förmåga." Vad betyder det? Är det äns yttersta förmåga eller bara så mycket man själv vill? Om det vore äns yttersta förmåga den menade så förstår jag inte varför vänstern är för sex timmars arbetsdag. Ens yttersta förmåga är ju att arbeta tolv timmar om dagen från att man fyllt tio. Om det menas att din förmåga bestämmes av dig själv så blir det väl två timmars arbetsdag med två fika-raster och lunch.

Dessutom så förutsätter frasen att någon bestämmer din förmåga. Vem ska detta vara? Hur ska denna person väljas? Kommer inte denna person få massor med makt. Behövs det inga kontrollinstanser, maktdelning? Hur ska dessa se ut? Någon som tänkte på detta. Det är fördel att reda ut dessa ting innan man tar makten.

Den andre delan av frasen är ännu värre: "till var och en efter behov." Ännu en gång uppstår problemet, vad är mitt behov och vem ska bedöma mina behov? Är mina behov ett tält och torkat bröd eller en yacht och fjällstuga? I båda fallen kommer jag överleva.

Har alla samma behov? Är vi alla lika? Eller har vi olika behov? Vem bedömer mina behov? Ska andra bedöma vad mina behov är? Hur ska detta ske utan att det blir orättvist? Men visst ja, alla ska ha det lika bra, respektive lika dålig.

Men vad är devisen? Om en svälter ska alla svälta, eller, om en har en yacht, ska alla få en yacht? Det är detta som gör kommunismen omöjlig att genomföra i praktiken.

Målet är dessutom en penninglöst samhälle? Hur ska detta gå till? Om jag städar i en fabrik, har jag då rätt att fritt förfoga över det fabriken producerar, en bil kanske. En bil som kräver hundratals personers inblandning för att kunna tillverkas ska utan om och men delas ut till samtliga innevånare?

Kommunismen är den största flumideologin som någonsin uppfunnits! Hur kan bygga ett samhälle uppifrån? Idag finns det tusentals yrken som ingen hade hört talas om eller som fanns för tio år sedan. Hur kan man förutspå saker som man inte har en aning om? Hur ska ett samhälle fortskrida när ditt liv inte är beroende av din egen insats utan av de styrande?

Jag vore väldigt tacksom om någon kunde ge en detaljbeskrivnin hur frasen, "från var och en efter förmåga, till var och en efter behov" ska behandlas i praktiskt politik. Jag efterlyser ett kommunistiskt manifest utan flumfraser, jag vill ha konkreta punkter och förslag.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2002 15:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: