sourze.se

Det kostsamma cafélivet

Inte nog med att det tar tid, det kostar ohyggligt mycket pengar. Cafélivet blir allt vanligare.

Att efter skolan, jobbet, eller vad det nu må vara man sysselsätter sig med, gå och sätta sig på ett café är en företeelse som blir allt vanligare. Förr umgicks man hemma, sedan på nätet och nu på olika caféer. I storstan börjar cafékulturen nu stagnera, men i mindre samhällen har det bara börjat.

Under hösten som var har jag, i sällskap med goda vänner, fikat i princip varje dag. Jag har med egna ögon bevittnat hur det blir allt mer och mer folk som besöker fiken. Numera är det tämligen svårt att få tag i ett bord och ibland får man till och med vänta en stund på att få ett. Så var det inte för ett par månader sedan. Det är verkligen en upplevelse att ha kunnat bevittna denna boom som det ändå blivit. Där jag bor finns det cirka tio caféer i och runt centrum värda namnet, det är ganska mycket med tanke på att det bara bor runt 52 000 människor i tätorten.

Ganska snart har man hittat sitt favoritställe och det är till det stället man oftast går och fikar. Med tanke på att man sällan kan köpa en café au lait billigare än tjugo kronor blir det ganska dyrt för den vanemässige cafébesökaren. Förresten, det brukar också vara gott med en bulle eller kaka till kaffet, notan landar alltså på en dryga femtiolapp. Desto längre tid på caféet, desto dyrare blir det.

För att slippa lägga hela lönen på att fika kan man antingen fika hemma eller öppna ett eget fik. Det förstnämnda är det absolut billigaste. Men egentligen kvittar det vad pengarna går till, de ska ändå förbrukas. Kaffe är sannerligen värt pengarna. När man ändå lever kan man göra något man tycker om. Däremot är momsen på tok för hög, en fjärdedel av priset på min fika är ren skatt. Dessutom har jag betalat skatt på pengarna som jag betalar den momsbelagda fikan med.

Håll med om att det är väldigt mysigt att sätta sig på ett extravagant café och avnjuta en latte. Men om sällskapet är bra kan man likväl dricka kaffe på Pressbyrån eller någon annan mindre exklusiv kiosk, det är inte kaffet som gör fikan till en angenäm upplevelse utan umgänget. Förmodligen är jag ett bra umgänge eftersom att jag fikar nästan varje dag.


Om författaren

Författare:
BT

Om artikeln

Publicerad: 30 dec 2001 15:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: