sourze.se
Artikelbild

Straff utan bevis - vi protesterar!

Vi har brutit mot en av de lagar som USA ställt ut i Sverige. Nu skall du läsa varför.

PRESSMEDDELANDE

Abdirisak Aden, svensk av somaliskt ursprung, Folkets Hus-ordförande i Spånga utanför Stockholm och riksdagskandidat s, har fått samtliga sina ekonomiska tillgångar frysta på direkt order av amerikanska myndigheter.

Bakgrunden är att Aden tillsammans med två andra somalier driver den ideella "barfotabanken" Al-Barakaat, en organisation som hjälper somalier i Sverige att skicka pengar till sina släktingar och vänner i Somalia. Eftersom Somalias bankväsende minst sagt är underutvecklat, är det sätt som Al-Barakaat använder för att överföra pengarna det enda sätt som står till buds för somalier bosatta i Sverige och svenskar av somaliskt ursprung att skicka pengar till hemlandet.

Emellertid används samma typ av transaktioner av Usama bin Ladins terroristnätverk Al-Qaida, vars sympatisörer runtom i världen kan skicka pengar till organisationen. Som ett led i USA:s och FN:s kamp mot terrorismen har man bestämt att frysa Al-Qaidas tillgångar och strypa den ekonomiska tillförseln till terroristerna.

En svart lista har därför upprättats av FN på amerikanska direktiv, en lista över personer och organisationer som ska få sina tillgångar frysta.

Den har utställts av de amerikanska myndigheter främst Treasury dept men även NSA och CIA som misslyckades att förutsäga och förhindra attentaten den 11 september trots tonvis med varningar och bevis under år.

Skulle dom ha rätt nu efter en månads arbete? Nja...

I gammal ohederlig "guilt by association"-anda har man dock gått ganska godtyckligt fram när man upprättat listan.
Det har verkat som om det grundläggande kravet för att komma upp på listan har varit att ha arabiskt eller muslimskt ursprung.

Abdirisak Aden, hans kollegor och Al-Barakaat finns på listan.

Således har han fått sina tillgångar frysta.
Han har inte rätt att mottaga någon lön.
Han får inte ta ut pengar från banken.
Det är inte heller tillåtet att bistå honom med pengar.

Vi har inte kommit på något bra sätt att klara sig utan pengar i dagens samhälle. Att få sina tillgångar frysta på det sätt som har drabbat Aden är ett hårt straff med mycket påtagliga konsekvenser. Att dessutom straffas på detta sätt utan vare sig bevis eller rättegång är mycket anmärkningsvärt. Att det är en amerikansk myndighet som har straffat en svensk medborgare med detta godtycke är något rent oerhört.

Och som om det inte saknades grädde på detta rent överdjävliga mos, brydde sig inte ens Göran "Storpotäten" Persson om att ta upp fallet - som rör hans egen partikollega - då han åkte på statsbesök till Washington och hälsade på George W Bush.

Sveriges statsminister brydde sig inte om att ta upp ett fall med en svensk medborgare som utan bevis och utan rättegång straffats på order av en amerikansk myndighet. Utan mumlade något om den sedvanliga "stabiliteten" och "imponerande" hit och dit.

Det ger ju rätt intressanta aspekter på det här med rättssäkerhet. Abdirisak Adens brott är två: Han skickar pengar till sina anhöriga i Somalia och hjälper andra människor att göra detsamma och han är antagligen muslim.

Det kanske räcker för att få ett sådant straff.

Uppenbarligen gör det det. Några bevis mot Aden har inte lagts fram trots att USA pratar om "solklara bevis". Det anser männen bakom listan inte nödvändigt.

Någon rättegång, eller ens en förundersökning, behövs visst inte heller. Det som Säpo fått ta del av i bevis saknar substans påstår man i dagens 14/12 Aftonbladet.

Däremot får han ta del av bevisen om han åker till USA. Han kan, konstigt nog, inte betala biljetten och vill advokaterna Leif Silbersky och Thomas Olsson åka över dit så får de betala då deras klient saknar medel. De har ställt frågan till UD flera gånger om kostnaden men inte fått något svar.

Men vem vet? Aden kanske inte behöver åka till slut. Bush skall ju inrätta en rättshaveristisk flygande cirkus med amerkanska brännvinsadvokater. En så kallad "specialdomstol" som dömer utlänningar i utlandet. Vi som läst lite i Warrenkommisionen känner igen oss.

Även om det är en gammal sliten retorisk klyscha, ligger det nära till hands att tänka tanken: Vem står näst på tur?
För om en svensk medborgare och riksdagskandidat kan bli godtyckligt straffad, varför skulle inte en annan svensk medborgare kunna bli det?

Eftersom det fortfarande inte är solklart vad som är en "terrorist" vare sig juridiskt eller i vedertagen folkmun, ogillar vi att straff utförs mot misstänkta "terrorister" eller folk som hjälper dom.

Därför har vi tillsammans med två andra personer, Billy Rimgard och Thomas Hvitfeldt, bestämt oss för att tillsammans skänka 1000 kronor till Abdirisak Aden via hans juridiska ombud Leif Silbersky Advokatbyrå och samtidigt gå ut med det i media till exempel via detta "pressmeddelande".

Tusen spänn är en struntsumma i de stora sammanhangen. Det är dock mycket om vräkning och annan ekonomisk apartheid analkar.

Vi lägger oss inte i skuldfrågan. Vi vet inte vad Abdirisak Aden har gjort eller inte gjort. Det enda vi vet, tillika det vi vänder oss emot, är att han "dömts" utan vare sig bevis eller rättegång, och att han trots sitt svenska medborgarskap inte har straffats i Sverige utan i USA. Att inte ha någon inkomst i den nya fria konsumerande världen är ett ohyggligt straff.

Det här är inte heller en uttalad politisk aktion.
Vi fyra tillhör inte på något sätt en enhetlig politisk inriktning - tvärtom tycker vi olika om ganska många saker. Meningen med aktionen är bara att vara lite solidariska och medmänskliga så här i juletider och förhoppningsvis dra ett aldrig så litet strå till stacken av försök att se till att rättssäkerheten bibehålls även i dessa tider.

God Jul.

FOTNOT: Stefan Holmqvist överlämnade den 13/12 ett brev till Leif Silbersky Advokatbyrå tillsammans med de 1000 kronorna. I samband med detta gjorde Aftonbladet en intervju med Stefan Holmqvist. Vi vet dock inte i skrivande stund om och när den kommer att publiceras. Brevet bifogas detta inlägg och går att ladda ner i jpg-format.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2001 18:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: