sourze.se

Lägg ner CSN!

Regeringen agerar med skygglappar och tror att problemet sitter i CSN:s resurser. Lägg i stället ner CSN och gör det möjligt för alla studenter att låna pengar i bankerna istället.

Samtidigt som jag sitter och skriver dessa rader strömmar P3:s "Transit" ut ur högtalarna. Dagen till ära, andra december, handlar en stor del av programmet om demonstrationen "Walk for Capitalism".

Kapitalism finns i varierande grad i det svenska samhället, ett område där vi inte har någon som helst form av kapitalism är universitetets- och högskolevärlden. Statlig styrning och statliga regleringar ställs före frihet och marknadsekonomi. Ett av de områden som drabbar Sveriges studenter hårdast är det statliga studiemedelsystemet med CSN i spetsen.

På varje universitet och högskola finns det studenter som kan berätta historier om hur de har drabbats av CSN:s misslyckanden; försenade utbetalningar och felbedömda ansökningar är bara några exempel.

CSN:s verksamhet finansieras till stora delar oss studenter och de som har lån hos CSN. 1989 fick CSN in 37 miljoner kronor i avgifter, förra året hade den siffran stigit till hela 227 miljoner kronor. Visst, det var några år sedan, men det är trots allt en ökning på 500 procent.

Tittar man på till exempel påminnelseavgiften ligger den hos CSN på hela 120 kronor. Jämför man med vad en privat näringsidkare får ta ut, vilket är 45 kronor, så ligger CSN nästan tre gånger så högt. Därtill skall läggas ett ytterligare tillskott på 70 miljoner kronor från staten. Trots alla dessa pengar består problemen hos CSN.

Skulle staten begränsa sin roll till att enbart stå som garant för lånen i bankerna skulle alla studenter ges möjligheten att låna sina studielån i den bank de finner bäst. En bank som skulle ge studenterna den service som CSN ger, med omöjliga telefontider och sena utbetalningar, skulle aldrig få en enda kund.

Fördelarna med ett system där bankerna står för utlåningen till studenterna är många. Bankerna skulle se fördelarna i att knyta till sig ytterligare kunder. På samma sätt som försäkringsbolagen ger ordentliga studentrabatter, skulle tävlan vara hård mellan bankerna. Försäkringsbolagen tjänar inga större summor på oss studenter just nu, men ser en framtida potential i studenterna. Samma sak skulle gälla för bankerna.

Den stora fördelen skulle dock vara för studenterna. Vi studenter skulle aldrig välja en bank med en så dålig utbetalningssäkerhet att man kommer efter med hyran. Idag är vi tvingade att "välja" just denna bank, i Sverige heter den CSN.

De är bara hoppas att dagens marsch satte sina fotspår. Ett bra första fotspår vore att trycka till CSN ordentligt. Det är inte mindre kapitalism och mer statliga regleringar vi behöver, utan tvärt om.


Om författaren

Författare:
Måns Montell

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2001 16:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: