sourze.se
Artikelbild

Julhandla och bekämpa fattigdomen

De som säger att vi inte ska handla med fattiga länder så länge de har stora sociala problem säger helt enkelt till dem att de är för fattiga för att få handla med oss.

För 150 år sedan var Sverige ett u-land, där människor svalt och barnarbetet var utbrett. Men därefter genomgick Sverige ett liberalt systemskifte och satsade på frihandel och näringsfrihet.

Vi fick rätten att sälja det vi var bäst på till andra länder - skog och järnmalm till exempel - i utbyte mot sådant vi var sämre på - som till exempel livsmedel och industrivaror. Så kunde svenskarna äta sig mätta, och så höjdes levnadsstandarden så att vi kunde börja åtgärda de sociala problemen.

De som nu i julhandelstider säger att det är fel att handla varor från fattiga länder - observera att det ofta är starka företags- och fackintressen som inte vill ha konkurrens! - vill att dessa länder inte ska ha samma möjligheter som vi fick att ta oss ur fattigdomen. De som säger att vi inte ska handla med fattiga länder så länge de har stora sociala problem säger helt enkelt till dem att de är för fattiga för att få handla med oss.

Men de måste ju handla med oss för att bli rikare! Deras krav är lika bisarra som det skulle vara att säga till en analfabet att hon inte får några böcker innan hon lärt sig läsa - hon måste ju ha böckerna för att kunna lära sig!

Vi måste tvärtom riva alla våra murar och tullar mot u-länderna.

För 40 år sedan var Sydkorea och Nordkorea lika fattiga. Men de valde sedan rakt motsatta system. Nordkorea valde det som kallas "självförsörjning", det vill säga att man ska producera allt man behöver själv, utan handel med omvärlden.

Sydkorea satsade på kapitalism och på exportindustri. Genom att människor i västvärlden köpte banala grejor som leksaker, peruker och plastblommor av dem fick Sydkorea större välstånd och kunde börja satsa på utbildning och högre levnadsstandard. Idag är Sydkorea lika rikt som ett europeiskt land.

Nordkoreas "självförsörjning" ledde emellertid till att de inte ens kunde försörja sitt eget folk på det mest grundläggande sätt. Många miljoner dör just nu i massvältens Nordkorea.

Så om ni fortfarande tillämpar traditionen att dela ut julklappar, gå nu ut i julhandeln - i tid för en gångs skull så att du slipper all bisarr trängsel och allt köande - och köp kul överraskningar till vänner, barn, syskon och föräldrar. Köp leksaker, kläder, hushållsprylar och varför inte en god bok?

Och titta gärna efter ordentligt på ursprungsmärkningen. Om där är en stor svensk flagga, hoppa gärna över den varan, och gå i stället vidare till produkter som är tillverkade av företag eller underleverantörer i u-länder, och bidrar till sysselsättning, och inkomster där. På det viset gör du inte bara mottagaren av gåvan glad, utan bidrar också till att minska fattigdomen i världen.


Om författaren

Författare:
Johan Norberg

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2001 17:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: