sourze.se

Jag är medborgare - inte konsument

Vad ska jag köpa till min mamma, och lillebror och lillasyster och pojkvän? Handla, reklam, köpa, produktplacering, konsumera, events, shoppa.

Är du stressad inför julhandeln? Jag kommer nog att bli det förr eller senare. Shoppinghysterin sprider sig som en löpeld och man kan inte göra något annat än att hänga på.

Samtidigt hör vi vissa människor säga att man kan "handla rätt" att man kan "rösta med plånboken" att man kan påverka och hjälpa tredje världen genom att shoppa rätta saker, att det handlar om konsumentmakt. Det där är inget annat än en gigantisk reklamkampanj, finansierad av stora företag för att få oss att vilja vara konsumenter hellre än medborgare. De som har gjort sig till förespråkare för konsumentmakt framför medborgarmakt är liberaler som tror att de är trendiga.

Det är klart att man kan handla "rätt" i bemärkelsen miljövänligt och med socialt ansvar, men det som i slutändan avgör om det "rätta" får genomslag är att vi som medborgare ställer krav. När vi för fram krav på ekologiska
produkter, på att fackliga och sociala rättigheter ska efterföljas och på att barnarbete ska förbjudas gör vi det om medborgare och inte som konsumenter.

Vi gör det för att vi tror att samhället blir bättre då kraven genomförs. Snacket om konsumentmakt riskerar att förminska demokratin om fler går på lögnen att det skulle vara demokratiskt att rösta med plånboken, eller att det till och med skulle kunna ersätta demokratiska val.

I slutändan innebär konsumentmakt ändå alltid att plånbokens storlek blir avgörande, och eftersom vi har olika stora plånböcker har vi olika mycket makt. Det är det som är skillnad mellan marknadens diktatur och demokrati,
när marknaden får bestämma gäller principen "en krona en röst", i en demokrati är det "en medborgare en röst"; gissa själv vad som blir bäst för dig.

Det är vi som medborgare som ska sätta spelreglerna för multinationella företag, för länder och för organisationer genom demokratiskt medborgerligt inflytande. Det är du och jag som genom folkbildning och folkrörelsearbete, genom aktioner och solidaritetsarbete ska omöjliggöra
för Ikea eller H&M att använda barnarbetare, se till att Shell aldrig mer mördar i Nigeria och att Lundin Oil upphör med övergrepp i Sudan.

Tror du verkligen att samhället skulle bli mer demokratiskt om fler beslut fattades i slutna styrelserum? Om det var Carl Bildt i Lundin Oil som fick bestämma istället för du, genom politiskt engagemang?

Konsumentmakt är bra så länge det ses som ett komplement till vårt övriga medborgerliga inflytande.

Gå ut i julhandeln och shoppa, jag tycker också att det är kul att shoppa. Men glöm inte att kräva lika lön för lika arbete, protestera när kommunen vill lägga ner dagiset och demonstrera för global rättvisa - inte som konsument utan som medborgare.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2001 16:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: