sourze.se
Artikelbild

Byt bredband mot samband

"Bredband åt hela svenska folket" var en av sossarnas slogans inför förra valet. För mig var det bara ännu ett exempel på deras högervridning...

Har någon mer än jag märkt hur otroligt svårt det numera är att finna ett politiskt program som i mesta möjliga mån ser till hela befolkningen. Kd nischar sig med en kärnfamiljspolitik, miljöpartiet raggar röster bland arbetströtta och miljöentusiaster, moderaterna ivrar för kapitalet och den övre medelklassen, sossarna smygflirtar ogenerat med samma kapital samtidigt som de gör allt för att hålla skenet uppe gentemot de egna arbetsklassanhängarna...

Bredbandssatsningen är ett av de mest typiska exemplen på denna ogenomarbetade strategi för att vinna våra röster.
Hur viktigt är det med bredband egentligen, när en fjärdedel av de svenska hushållen fortfarande saknar ekonomisk möjlighet att skaffa en dator - alla fördelaktiga företagsköp till trots?

Förstå mig rätt här - jag är absolut ingen motståndare till teknisk utveckling. Jag förstår mycket väl vikten av att hänga med i den - för våra företag och för vårt folks utbildning.

Men kan någon ärligt talat säga att det är viktigast att ge alla svenska hem tillgång till denna förmodligen ytterst tidsbegränsade teknik om tio-femton år är den säkerligen redan förlegad när så mycket annat är på väg att falla sönder? Vården, vägnätet, det sociala skyddsnätet - allt det som gör oss till ett och samma folk. Allt det som gör oss till ett samhälle, istället för en uppsjö olika intressefraktioner som alla kämpar för sina egna ideal.

Samband... Allt har ett samband, frågan är om vi vill eller vågar se det. Tar du överskottspengar och satsar det på bredband istället för vården får det så mycket mer långtgående effekter för den sämre ekonomiskt bemedlade delen av befolkningen än vi oftast anar. Trehundra extra kronor för tandvård betyder trehundra kronor mindre för att köpa hemmet den där datorn...

Kära etablerade partier i detta land - byt ut den politiska populistiska politiken mot en helhetspolitik och sambandspolitik. En politik som vågar se sambanden mellan en chefs bonusorgie och den enskilda grovarbetarens vilja att arbeta, en politik som vågar se vad som händer i ett samhälle där en tredjedel nästan hela tiden ställs utanför all så kallad utveckling.

Byt "bredbandspolitik" mot sambandspolitik...


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2001 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: