sourze.se

Gud, Lucifer och den fria viljan

Är Gud verkligen enbart god? Borde han inte vara lite ond också? Var kommer annars all ondska från?

Mitt förnamn, Tobias, betyder "Gud är god" på hebreiska. Frågan jag nu tänker ställa mig själv och läsarna är just: om Gud verkligen är god?

Om jag förstått saken rätt så är djävulen, även kallad Lucifer, skapad av Gud själv. Lucifer var en av Guds änglar som någon gång vände sig mot Gud och hans idéer. Av någon anledning var detta väldigt ondskefullt eftersom Lucifer fått symbolisera ondskan själv.

En fråga som då väcks hos mig är att om Gud har skapat precis allting och är så fantastisk som det påstås, så varför såg han då till att inte skapa något som kunde vända sig emot honom?

Den fria viljan brukar man få till svar när man pratar med troende. Vad innebär "den fria viljan" då? Det måste ju innebära att man kan välja precis vad man vill i livets alla valmöjligheter. Är det då inte lite hårt av Gud att kräva att man alltid ska välja det som passar honom bäst? Visserligen kan man be om förlåtelse för sina synder när som helst, men vad ska vi ha den fria viljan till egentligen?

Kunde inte Gud förutse att inte alla skulle välja att tro på honom? Kan Gud verkligen vara så hård, att han kräver att man ska tro på honom trots att det är omöjligt att bevisa hans existens, för att man ska få en plats i paradiset?

Vad är det för fri vilja när vissa val leder till ett helvete efter döden eller till ett tomt ingenting? Kan man verkligen kalla det ett fritt val? Jag måste helt enkelt ta något exempel här. Tänk er om ni skulle få frågan: "vill du ha en bit choklad som jag kanske har i fickan, eller vill du att jag ska skjuta dig med en pistol?". Kan man verkligen kalla det ett fritt val? I detta fall är ju valet självklart; ingen skulle våga riskera att bli skjuten med pistol. Man väljer såklart erbjudandet om chokladen, oavsett om frågeställaren har den i sin ficka eller inte. Jag kan gå med på att man kan kalla det ett val, men knappast ett fritt val. När det ena valet är mer ett hot än ett val och den andra valmöjligheten är det bästa man kan tänka sig, så har jag svårt för att se det som ett "fritt" val.

Låt oss gå tillbaka till skapandet av Lucifer och människorna. Fri vilja är givetvis någonting fint och nödvändigt för att vi ska kunna utvecklas. Om inte annat skulle det nog bli väldigt tråkigt och enformigt om alla valde samma val hela tiden. Jag motsätter mig alltså inte Guds idé till att skapa den fria viljan och låta hans undersåtar få ha den med. Det jag däremot ställer mig frågande till är om Gud inte skulle kunna skippat ondskan helt? Vi kan ju ha en fri vilja och massvis med valmöjligheter där man bara kan välja mellan goda valalternativ som bara Gud gillar. I så fall hade vi ju sluppit Lucifer och alla onda val som människor valt genom tiderna. Varför kunde inte Gud fixat det? Varför skulle han nödvändigtvis skapa denna ondska? Vad gör den för nytta?

Jag kan bara dra en slutsats av detta: Gud är både ond och god. För varför skulle han annars skapa ondskan? Det sägs ju även att människan skulle vara en avbild av Gud och människor kan ju uppenbarligen vara både onda och goda.

Med denna slutsats kan man alltså inte förvänta sig att paradiset är så underbart som det låter. Man kan inte heller lita på att det är Lucifer som står för all ondska i världen, det kan ju faktiskt vara Gud själv. Det kan ju vara så att Lucifer vände sig från Gud för att han motsatte sig all ondska som Gud var ansvarig för.

Denna text är bara skriven av en stackars ateist som blivit snuvad på paradiset för att han inte gjort rätt val i livet. Valet att inte lita och inte tro på Gud. Det är mycket möjligt jag missuppfattat något eller missat någon aspekt i Bibeln, men vore intresserad över att få reda på vad jag missat eller inte tänkt på i så fall.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2001 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: