sourze.se

Höga priser ökad piratkopiering

"Open source" är en känga mot både överdriven kapitalism och piratkopiering.

Sanningen, som inget programvaruföretag erkänner rakt ut, är att deras programvaror nästan enbart säljer till företag. Då räknar jag även med de datorförsäljare som lägger på lite på priset för att Office eller Windows ska ingå. Men allt fler datorförsäljare ger möjligheten att kunna välja bort både Office och Windows för att kunna pressa priset ytterligare och sälja mer datorer.

Det är först när internet börjat bli stort som piratkopieringen blivit ett riktigt stort hot för kommersiella programvaruföretag. Nu är utbudet av gratisprogram enormt och kvaliteten kan i många fall vara mycket hög. Det är nog bara en tidsfråga innan företag märker att det finns väldigt mycket användbara och bra program som är helt gratis.

Jag tror piratkopieringen är en helt naturlig utveckling och knappast att en stor mängd människor blivit snikna och snåla helt plötsligt.

Priset på de flesta programvaror är absurt högt och definitivt inte anpassat för vanligt folk. Antagligen tjänar de större programvaruföretagen fortfarande en hel del pengar på att sälja det dyrt till företag. Men jag tror ytterst få privatpersoner är beredda att betala tiotusentals kronor för att göra sin dator användbar.

Att höja priset på en produkt för att folk piratkopierar är en helt absurd och ologisk lösning på problemet. Då har man uppenbarligen inte förstått vari problemet ligger.

Problemet är som jag redan antytt att det är för dyrt för folk. Mer effektivt vore det istället att sänka priset.

Problemet har visserligen mer dimensioner än så. Det är trots allt billigare, lättare, bekvämare och snabbare att ladda hem ett program från nätet. Därför tror jag inte ens en prissänkning skulle fungera. Möjligtvis kanske det skulle fungera om man sänkte priserna rejält samt förenklade och säkrade betalningssystemen väldigt mycket.

Ytterligare en dimension av problemet är, som tidigare debattörer nämnt, betalningen till tillverkarna. Att staten skulle betala, som Knorring föreslår, tror jag inte skulle fungera så bra i praktiken. Jag tror att ett programvaruföretag mycket väl skulle kunna gå i vinst även med radikalt sänkta priser. Kan en film som kostar 80-90 spänn att se på bio, trots att den tagit flera år och hundratals personer arbetat med den samt att den kostat åtskilliga miljoner, gå med vinst så tror jag det skulle kunna funka lika bra för dataprogram.

Föreställ er själva om biljettpriser skulle höjas till det tiodubbla. Vem som helst kan då räkna ut att ingen skulle tjäna några pengar på det för ingen skulle gå och se den och betala så mycket. Problemet är exakt detsamma i programvarubranschen och även nu i musikbranschen.

Ju högre priset blir, desto mer piratkopierar eller ska vi säga: plankar. Oavsett vad man tycker om saken är det så det fungerar. Det kan vi inte blunda för länge till. Vi kan välja mellan att kriminalisera halva befolkningen eller lösa problemet på ett vettigt sätt.

När det gäller dataprogram så har vi en specialsituation som jag hittills inte nämnt. Det jag tänker på är "open source". Enkelt förklarat är det program som vem som helst kan vara med att delta i att utveckla. Källkoden är alltså öppen för vem som helst att arbeta med. Detta låter kanske kaotiskt och jag var väldigt skeptisk till det till en början, men det har visat sig fungera väldigt bra och kunna bli väldigt bra organiserat. Det finns flera siter på nätet där folk som aldrig träffat varandra eller kanske inte ens känner till varandra mer än till namnet och knappt det, som samarbetar och bygger upp olika delar av ett program och förbättrar det ständigt. Det färdiga programmet sprids gratis och vem som helst får ändra i koden, men oftast under organiserade former. Operativsystemet Linux är ett ypperligt exempel, som har bivit ett allt större hot mot stora mjukvarujättar.

Själv tror jag open source och gratis programvaror är nästan det enda som kommer existera om en eller två decennier. Gratis är alltid godare.

När det gäller piratkopiering av filmer så finns än så länge inga "open source"-projekt, men som jag ser det är knappast filmen hotad alls. Visst finns det folk som laddar hem flera gigabyte film på sin dator, vilket kan ta flera dygn eller i bästa fall timtal, och sätter sig och kollar på det med en surrande dator brevid sig. Möjligtvis är det några filmfantaster med mycket utrymme på sin dator och kan tänka sig lägga ner denna energi på att leta reda på filmer på nätet och vänta jävligt länge på att få hem dem. Men jag är rätt säker på att de flesta tänker och gör som jag. Att det går både snabbare och är enklare att gå iväg och hyra en film för 25 spänn. Då kan man även passa på att köpa lite chips och läsk med.

Filmpriserna både på video och bio tycker jag personligen är överkomliga, men jag är övertygad på att ingen skulle tjäna mer på att höja priserna.

När det gäller skivor kontra mp3 så tror jag inte heller på någon "open sourze"-tanke även om det är väldigt många nya okända grupper som lägger ut sin musik gratis för att få uppmärksamhet och reklam. Jag tror däremot musikbranschen måste utvecklas på annat sätt än den gör nu. Kanske bli en bransch utan skivbolag, där vvarje grupp är sitt eget lilla företag som får marknadsföra sig så gott det går. Kanske får vi ett slut på grupper som skapats av skivbolag i enda syfte att sälja och istället få ett mycket större utbud av mindre musikgrupper eller artister, som främst försörjer sig på loka spelningar och festivaler och liknande. Kanske kan man inte leva som musiker på heltid i framtiden utan det får bli en extrainkomst. En annan lösning vore om skivbolagen sänkte priserna på CD en hel del. Det är ju helt klart roligare att ha låtar på en CD än på mp3, men jag tror det är försent att stoppa mp3-spridningen och man får kanske ändra synsätt på mp3 och se det som reklam för sin skiva. Men med 190 spänn för en CD så är det ju knappast konstigt att försäljningen rasar. Det är knappast heler enbart mp3ornas fel, snarare det orimliga priset för en konsument.

Att höja pris eller sätta för höga pris är den största orsaken till varför piratkopiering finns skulle man kunna sammanfatta mina teorier och spekulationer.

Piratkopiering kan bara bekämpas genom marknadskrafter och inte genom lagar och polis. Visst skulle vi kunna skapa en polisstat och angiverisystem och ett storebrorsamhälle som försvårade piratkopiering, men det tror jag ingen vill ha.

Allt i denna artikel är givetvis endast mina egna spekulationer.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2001 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: