sourze.se

Bostadsbristen är ett hinder för utbildning

Som ung och student har du tre val. Antingen hoppar du på andrahandsuthyrningens karusell, köper en dyr bostadsrätt eller ordnar ett svartkontrakt.
Så ser dagens snedvridna bostadspolitik ut.

Den bostadspolitik som förs idag bygger på att hyrorna i centrala storstäder ska vara så låga att alla har råd att bo där. Även studenter. Men långt ifrån alla kan bo i attraktiva bostäder till lågt pris. Särskilt inte studenter. Istället uppstår köer, både inne i städerna och vid de studentbostäder som finns kring universitet och högskolor. Dessa köer måste politikerna råda bot på.

Anna Kinberg från moderaterna är en av de politiker som protesterar mot att unga människor tvingas in i en bostadspolitik som är snedvriden.

- Det har gått så långt att vi vill säga att bostadsbristen är ett hot mot utbildningen. Har man ingenstans att bo som student så blir det ett hinder att plugga vid universitetet. Så kan vi inte fortsätta.

Moderaterna vill, enligt en ny motion, förbättra situationen för de studerande genom en rad förändringar i bostadspolitiken. Mycket handlar om långsiktiga förändringar, som att konkurrensen på bygg- och byggmaterielmarknaden ska öka och att ett friare hyressättningssystem tillåtas.

Men det finns även förslag som går snabbare att införa.
- Vi vill att hyresgäster ska kunna hyra ut del av sin bostad skattefritt till studenter. Man kan hyra ut ett eller ett par rum i lägenhet eller hus. Idén har testats i Norge med bra resultat, säger Anna Kinberg.

Moderaterna tror att tusentals nya hyresmöjligheter skulle skapas för studenter genom denna idé.

Om ingen tar tag i situationen menar partiet att man inte längre kan prata om en högskola som är öppen för alla.
- Så länge bostadssituationen ser ut som den gör så kommer inte studenter från mindre välbärgade förhållande ha en chans. De tvingas undvika de större universitetsstäderna och då blir rekryteringen verkligen snedvriden, hävdar Karin Enström i sin motion till riksdagen.

Socialdemokraterna håller med om att bostadssituationen för dagens studenter är svår, men de anser inte att moderaternas förslag om skattefri uthyrning skulle vara en bra lösning.

Anita Johansson skrev i en motion till riksdagen redan förra året att hon istället vill att investeringsstödet ska bli bredare.

"Det finns redan idag ett sådant stöd för byggande av studentlägenheter. Nu behöver vi istället bredda det eftersom vi tycker att studenternas situation kräver det".

Socialdemokraterna diskuterar även om att ändra reglerna för bostadsbidrag. Idag får man inte bostadsbidrag om man är ensamstående och har fyllt 29 år. Är man då student kan det vara svårt att hitta en lämplig bostad som man har råd med.

Oavsett vilket parti man sympatiserar med är de flesta av oss överens om att något måste göras. Och detta snart. Igår handlade Debatt på SVT om bostadsbristen i Sverige, främst i Stockholm. Alla som såg det håller nog med om att bostadsminister Lars-Erik Lövdén gav ett ganska lamt intryck. Det är oacceptabelt att en minister inte kan ge bättre besked.

Och det är oacceptabelt att ingenting görs åt situationen trots att de flesta politiker, och allmänheten, har idéer om en rad förbättringar. Och detta gäller inte bara bostadssituationen för studenter, utan för oss alla.

Ganska snart tas plan- och byggnadsfrågor upp i riksdagen. Jag hoppas att Lars-Erik Lövdén ger ett bättre intryck då och att han även tar till sig de andra partiernas och allmänhetens åsikter.

Källor:
Motioner till riksdagen
2000/01:Bo227
2001/02:Bo225
2001/02:Sk365

Fotnot: Denna artikel är till viss del en uppgift i min kurs i research på Poppius Journalistskola.


Om författaren

Författare:
Maria Ryberg

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2001 17:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: