sourze.se

Kan vi sluta prata om tjejer nu?

På Ungdomsstyrelsens rikskonferens befann jag mig på ett seminarium om ungas livsvillkor och skillnaden mellan könen. Och allvarligt talat, är inte den frågan ganska uttjatad?

Skillnaden mellan män och kvinnor, har inte hela senare delen av 90-talet och början av 2000-talet handlat om just det? Och det ur en tjejfördelaktig synpunkt?

Vi veeet att killar uppfostras att förändra världen, och tjejer att förändra sig själva. Är det inte dags att ta ställning inför det som fortfarande inte är bra - killarnas problem.

Idag ses unga arga feministskribenter, unga arga tjejer inom partipolitiken och alltfler ledande kvinnliga chefer. Men kampen är inte över för att kvinnorna visar att de också kan. Självklart inte. Kvinnorna måste alltid kämpa för sin rätt att säga vad de vill, precis som vi alltid måste kämpa för att demokratin skall finns kvar. För demokratin är något som ständigt måste erövras.
Om vi tittar oss omkring finns alla dessa machomän kvar med pistoler, penisförlängarbilar och flotta kostymer i medierna. Alla dessa attribut för att visa sin manlighet. Och fortfarande finns en vision om att männen "måste försörja familjen". Men, måste de verkligen det? Om kvinnorna är så frigjorda som de är idag måste de då ha en man som försörjer dem?

Det verkar som det finns fler machoförebilder idag än innan de stora feministdebatterna drog igång för några år sedan. Kanske beror det på att "tjejer också vill gå på judo" och "tjejer vill också åka inlines".

Att tjejer också tycker att det är kul att vara tuffa och "macho" är kul och bra. Att tjejer också vill åka skateboard är skitbra, eftersom de behöver göra mer saker och känna att de inte bara behöver vara snygga eller söta. De ska också kunna gå omkring med skrapsår på knäna. Men igen, nu glömmer vi killarna.

Statistiken visar att killar har färre nära kompisar. Att de ofta slåss när de är arga, och att det inte fortfarande är helt okej att gråta inför sina killpolare - jämför det med att det är okej att snacka snaskiga sexhistorier med tjejpolarna, att rapa bland väninnorna eller att ha haft runt 20 lösa förbindelser innan man fyllt 20 år som tjej.

Killars problem består i någonting helt annat. De har en prestationsångest att alltid vara produktiva. De måste gilla porr. De ska alltid känna att de måste vara hårda och känslokalla, och inte gråta när de gjort illa sig, eller att inte kunna berätta för kompisen hur mycket de tycker om den - utan att bli kallad bög.

Okej, jag hårddrar mycket. Det gör jag, men tror vi att problemen blir mindre om vi dessutom exploaterar killar i veckotidningarna som sexobjekt?

Många ungdomar tror att ordet feminism betyder just tjejmakt - och det är egentligen inte konstigt, eftersom ordet framställs så i medierna.

Nu ska tjejer ta för sig och pojkflicka är någon positivt. Medan en flickpojke - vad är det? Inte något bra i alla fall. Det är dags att förändra vår syn på män. Vill du ha en stenhård, känslokall, utan intelligens förutom i våldsammanhang slagskämpe som tar hand era gemensamma barn? Troligen inte.

Det är dags att förändra mansrollen och det är inte kvinnan som hela tiden skall förändras.

Bilda gärna tjejgrupper, men blunda inte heller för killarnas behov.


Om författaren

Författare:
Maria Johanson

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2001 16:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: