sourze.se

Jag hjälper fattiga, jag jobbar!

Det bästa långsiktiga sättet att hjälpa den fattiga delen av våran sarjade värld är inte att skänka utan att tjäna.

Att göra någon rikare genom att göra någon annan fattigare har jag aldrig sett som en långsiktig och bra lösning för att hjälpa fattiga till ett drägligt liv. För när de rika också blivit fattiga, vem ska vi ta ifrån då?

Det som skapar välstånd i världen är tillväxt. Ingen kan väl hävda att välståndet i världen ligger på samma genomsnittliga nivå som för 1000 år sedan. Altså har någonting skett. Mer välstånd har skapats sedan år 1000.

Hur är detta möjligt kan man fråga sig. Vänstern hävdar ju ständigt att allt är ett nollsummespel, den enes bröd är den andres död. När jag blir rikare blir någon fattigare.

Men om kungarna på 1000-talet levde som medelsvensson idag, om vi idag har färra fattiga än för 1000-år sedan, när det genomsnittliga välståndet i världen har ökat, då måste också den samlade rikedomen i världen ökat. Altså inget nollsummespel, utan rikedom och välstånd är något som skapats.

USA är det första språket där uttrycket "to make money" fick genomslag. Det är ingen i Sverige som säger att man gör pengar när man jobbar, och detta är fallet i majoriteten i världens länder. Och denna skillnad förtydligar varför USA har blivit så mycket rikare och mäktigare än de flesta andra länder i världen.

Där vet man att när man jobbar så skapar man något nytt, man tar inte av någon annan. Man skapar produkter, pengar och välstånd. Ändast genom effektiviseringar och specialiseringar i samhället, när varje arbetares arbetsinsats blir mer och mer värd, kan mer och mer välstånd skapas i hela världen.

Det vi måste göra för att hjälpa de fattiga är att bli ännu effektivare och ännu bättre på det vi gör så att vi kan skapa mer välstånd så att även de som idag är fattiga kan ta del av den.

Och denna process sker jämnt och ständigt. Samtliga rapporter från FN tyder på att det blir färre och färre fattiga i världen och de U-länder som varit mest marknadsliberala har också haft den störrsta minskningen av fattiga.

Varje dag du går till jobbet så lova dig själv att detta ska bli den mest effektiva arbetsdag du någonsin haft, så kommer färre människor att svälta dagen efter. Det är det minsta U-ländernas befolkning kan förvänta sig av dig.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2001 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: