Detta brukar illustreras med det amerikanska ordspråket "there are no such thing as a free lunch". Ett ordspråk man hör allt som oftast, ett ordspråk som är fullständigt felaktigt. Jag avser att visa att så är fallet.
Vi kan börja med ett par andra ordspråk som står i strid med detta, nämligen att "det bästa i livet är gratis" och "det är saligare att giva än att taga". Några exempel:
Att se Plejadernas blåvita sken en klar marsnatt i Riksgränsen var helt fantastiskt, och kostade mig inget extra. Likaså kottjakt med min fyraårige polare Erik är en av de bättre sakerna i livet, som oxo kostar gratis.
Tänker man till på det andra mot-ordspråket inser man att det vore absurt och cyniskt om man förväntade sig en motprestation när man exempelvis ger en present till sitt barn. Möjligtvis skulle man kunna klassa det saliga glädjen att giva som en del av betalningen man får.
Skall man vara mindre gullig och PK kan man inom datorvärlden hitta flera exempel andra exempel inom fenomenet med fria och öppna programvaror.
Texteditorn Emacs där denna text har blivit skriven är enligt min mening definitivt en av de bättre applikationerna i datorvärlden. Operativsystemen Linux, FreeBSD och resultaten, produkterna från otalet andra sk. OSS-projekt är ju fritt som i gratis öl tillgängliga. Vad är den förväntade motprestationen från mig? Varför utvecklas alla dessa applikationer och system?
Naturligtvis finns det sätt att göra en motprestation om man så vill, men det är inte explicit förväntat.
Vi kan nu ta upp ytterligare ett ofta citerat ordspråk eller
påstående. Påståendet är "man får vad man betalar för". Det som brukar avses är att gratisprylar suger och därmed inte har ett värde. Självklart fullkomligt felaktigt.
Naturligtvis finns det saker som rent pengamässigt är gratis, men som för mottagaren har ett högt värde. Hur många fick en cykel när dom var barn? Var den värdelös, funktionsmässigt eller pekuniärt? Naturligtvis inte.
Nej, det intressanta är snarare priset på någonting tjänst, produkt, pryl, upplevelse och det värde, både i pengar, i nytta och i känslor som detta någonting har. Mina kottjakter värderar jag ohyggligt högt, och skulle vara beredd att betala för dom oxo, men dom är som sagt gratis. Emacs återigen skulle jag vara beredd att betala en hygglig slant för.
Dessutom finns det saker som jag på olika sätt fått som jag känner mig blåst på, saker som jag köpt och som jag sedan ansett varit värdelösa, på mer än ett sätt. Den Windowsinstallation som följde med en dator jag köpte visade sig ställa till med så mycket problem att den för mig
var värd långt under det facila priset av noll kronor.
Pris och värde är alltså två olika saker. Kundens och försäljarens värdering av en vara kan skilja sig högst väsentligt. Den stora frågan är hur man hittar fungerande affärsmodeller som tar hänsyn till detta vid specialfallet då varans pris är lika med noll.
Kom ihåg:
1 Saker som är gratis är inte med automatik värdelösa.
2 Det finns visst gratis luncher i livet.
Av Joachim Strömbergson 31 okt 2001 12:24 |
Författare:
Joachim Strömbergson
Publicerad: 31 okt 2001 12:24
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå