sourze.se

Att ha sex utan skydd

Var tid har sin frälsare. Frågan är bara vad vi gör när denne visar sig vara allt annat än problemfri.

På det glada sjuttiotalet under den sexuella revolutionen knullades det glatt runt i sann Mansonsk familjeanda. Sex var, trots att det är en av våra starkaste drifter, någonting som kändes helt nytt och skulle utforskas i så stor utsträckning som möjligt. Anledningen var att människan i ett antal generationer lärt sig att detta var något fult som man skulle hålla för sig själv. Nu var det plötsligt en ny världsfrälsare.

På åttiotalet kom baksmällan. Det nya och till hundra procent dödliga viruset AIDS kom in i våra vardagsrum genom Claes Elfsbergs allvarliga stämma och Sixten Herrgårds utmärglade kropp. Successivt insåg vi att detta inte var något som bara drabbade sprutnarkomaner och homosexuella män. Försvarsmekanismen "det händer bara andra" bröts långsamt ner och numer skyddar sig folk åtminstone relativt väl vid tillfälliga sexuella relationer. Den största anledningen till att det ändå slarvas är förmodligen att det kan upplevas som krångligt att först köpa kondomer och sen tråckla på åbäket innan själva akten. Dessutom förtas ju lite av känslan.

På det inte lika glada nittiotalet kom en ny världsrevolution som förde med sig en ny frälsare: datorer och informationsteknik. I sann Birgersonsk anda skrek vi alla halleluja och bredband åt alla! Vi kopplade glatt upp våra datorer och började ladda ner spel, musik och porr garanterad AIDS-fri sex! från världens alla hörn.

Baksmällan den här gången då? Jodå, Elfsberg och kompani berättar om datavirus på datavirus som dyker upp och sprids som löpeldar över nätet. Många av dessa minst lika förödande för datorns system som AIDS är för människans. Givetvis är det inte en i närheten av jämförelsebar katastrof att få sin dator förstörd som sitt liv, men den logiska följden av denna insikt borde förstås ändå vara att vi skyddar datorns system från dessa farsoter. Men hur många av oss gör det? Nej de flesta av oss håller helt enkelt tummarna och surfar på. Att ständigt ha sin dator uppkopplad utan antivirusprogram är jämförbart med att ha en strid ström av okända älskarinnor i kö utanför lägenheten men inte en enda kådis i nattygsbordslådan. Varför utsätter vi oss för detta? Kostar skyddet sextio spänn paketet? Förtar det njutningen ihop med din dator? Hinner datorn tappa intresset för dig innan du aktiverat skyddet? Nej att installera ett självuppdaterande antivirusprogram på datorn är både enkelt och billigt. Själv skaffade jag ett från Telia för trettio kronor, laddade ner det direkt från nätet. Bara att installera och sedan kan man lugnt surfa runt och ladda hem vad man vill.

Om du kunde köpa en kondom för trettio spänn som alltid satt på utan du märkte den och som inte förtog känslan, skulle du då inte köpa den? Jo givetvis, något annat vore ju stenkorkat!


Om författaren

Författare:
Jacob Lagercrantz

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2001 10:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: