sourze.se

Friår? Nej tack, sex timmar räcker.

Ett friår eller sex timmars arbetsdag eller inget alls? vad väljer du?

Förslag om ett friår är på tapeten nu igen och det ska på försök tillämpas i flera olika kommuner i Sverige. Tanken är att man ska kunna ta ledigt ett år, när man vill i livet, för att göra precis vad man vill och leva på en inkomst motsvarande a-kassa.

För de som aldrig tänkt på a-kassa eller behövt bry sig om sådant kan jag meddela att detta inte innebär 80 procent av lönen för de allra flesta utan kan betyda väldigt mycket mindre. Själv har jag svårt att tro att någon som tjänar väldigt bra idag skulle vara speciellt lockad av att gå ner till lägre än halva deras lön, eller mycket mer, för att få ett friår. Det skulle nog tendera till att man sköt på att ta ut det åtminstone.

På pappret ser det kanske bra ut, men jag tvivlar på att ett friår är något väldigt attraktivt för de allra flesta. Själv skulle jag nog vänta bra länge med att ta ut det i rädsla att jag när jag blir äldre skulle gräma mig över att redan ha tagit ut det. Kanske skulle man inte heller våga ta ut den för att vara rädd för att förlora kunskap i en snabbt förändrande bransch eller halka ner på karriärstegen några snäpp.

Visst är det en fin tanke för de som har planer på att starta eget företag eller genomföra någon längre resa, eller skriva en bok eller liknande.

Det som upprör mig så mycket att jag skriver en artikel om detta ämne är att man är beredd att genomföra detta på försök i flera kommuner och det verkar ligga ganska långt fram på planeringsbordet. Jag undrar bara vad som är så hemskt med sex timmars arbetsdag? Även det har på försök genomförts med mycket goda resultat och genomförs nu idag på olika företag. Ett treårsförsök genomfördes inom sjukvården i Helsingborg för flera år sedan. Resultatet blev lägre sjukfrånvaro, ökad livskvalité enligt de arbetande och även en positiv ekonomi. Anledningen till att man inte fortsatte detta projekt var att det skulle bli orättvist mot andra Länk: rajaniemi.com

Försök i Stockholm har även genomförts och med slående lika resultat Länk: fek.su.se Några företag genomför sex timmars arbetsdag helt frivilligt redan idag, ett exempel är IT-företaget Peak Six. Även det visar goda resultat.

Varför jag ställer ett friår i jämförelse och kontrast till sex timmars arbetsdag är att jag hellre får tid över varje dag av resten av mitt liv än ett år och endast ett år och aldrig någon ny chans efter det året. Några timmar över per dag räcker till för att hinna göra kreativa saker på fritiden resten av ens liv.

Tyvärr slår sossarna gång på gång ifrån sig väljarnas viljor från både det egna partiet och väljare representerade från samtliga partier. Sist de utredde om förkortad arbetstid så slutade det istället med att en extra semestervecka nog skulle vara bättre. En vecka som man skulle kunna ta ut precis när man ville. Jippi. Två minuter kortare arbetsdag istället för två timmar. Ingen hade bett om en extra semestervecka. Det vi hade bett om var en förkortning av arbetsdagen.

Nu kommer man med ett nytt patetiskt förslag som man tror ska göra folket gladare. Sverige är snart det sista landet i Europa med åtta timmars arbetsdag, vi kan inte blunda längre. Det ger inga negativa effekter på samhällsekonomin.

TCOs Sture Nordh anser att sex timmars arbetsdag skulle leda till mer stress, eftersom man då skulle bli tvungen att hinna med det man gjort på åtta timmar på sex istället. Har någon ett seriösare och mer genomtänkt motargument än detta så är jag väldigt nyfiken till anledningarna att man inte vill få mer fritid och ökad livskvalité. Kanske har jag missat något väsentligt, eller är större delen av Sveriges befolkning arbetsnarkomaner?

Friår? Nej tack.
Sex timmars arbetsdag? Ja tack.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 28 okt 2001 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: