sourze.se

Dags för solidariskt skatt!

Lite solidaritet i dagens orättvisa skattesystem skulle komma alla till nytta.

Alla använder vi det kommunala och statliga inrättningar här i landet som vägar, sjukshus och skolor. Men ju mindre du använder dessa inrättningar desto mer betalar du i skatt. Är detta rättvist?

I genomsnitt använder varje människa under en livscykel lika mycket kommunla och statliga inrättningar, hur kan det då komma sig att visa betalar flera hundra gånger mer i skatt än andra?

När du tjänar mer pengar så betalar du inte bara mer i skatt procentuellt, trots att du inte öker ditt användade av det offentliga, utan din procentsats ökar också. Dessutom så använder du förmodligen mindre av det offentliga när du tjänar mer pengar eftersom du kan nytja privat sjukvård, till exempel.

Varför ska man bli bestraffad för att tjäna mer pengar? Borde man inte få en belöning att man inte längre ligger staten till last? Vad är det för incitament för människor i dagens Svergie att ju mer du tjänar, desto mindre får du behålla.

Borde inte politiker kunna kräva lite solidaritet från det svenska folket. Alla får bära sin del av staten finanser, men inte att visa ska åka snålskjuss på andras arbete. Borde inte politikers uppgift vara att driva utveckligen mot ett bättre samhälle. Det uppnås bara genom att fler människor tjänat pengar, jobbar, mår bra och lever lyckliga liv. Inte genom att bestraffa framgång!

Få folk att inse att de betalar skatt för att de faktiskt får något bra tillbaka, vilket var fallet i Sverige för härrans många år sedan, när tidningarnas löpsedlar inte var fyllda med avdragstips inför deklarationen. När folk märker att det de betalar faktiskt gagnar de själv, i form av skola för barnen, sjukvård när man behöver det, polis där den behövs och att utslagna hjälps till ett bättre liv istället för att lämnas på gatan, då kommer skattemoralen som ett brev på posten.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2001 14:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: