sourze.se

Polisanmäl de fattiga

Ja, så vill Hans-Erik Malmros få bukt med problemen med plankning. Jag tror vi är många som inte håller med i hans resonemang.

Redan i rubriken använder Malmros den typiska metoden hos moderaterna, nämligen att skylla ifrån sig. Med dagisretorik och listigt undvikande av själva problemet i frågan så drar Malmros slutsatsen att de som inte betalar för sig är korkade, ohederliga och bör polisanmälas.

Själv undrar jag vad vi har för samhälle när vi ska polisanmäla de som är de hårdast ekonomiskt drabbade i Sverige. Givetvis bör man hålla sig till parlamentariska och lagliga metoder så långt det går, men det finns en gräns. För mig är inte gränsen nådd ännu; jag kan fortfarande säga upp mina abonnemang på internet och kabel-TV för att få mer pengar över per månad. Förhoppningsvis talar jag i alla fall för de som redan har sagt upp sina abbonemang eller för de som aldrig haft råd till att skaffa sig kabel-TV, Internet eller en dator. Det sticker verkligen i ögonen när folk är emot nolltaxa för att de själva aldrig åker kommunalt, utan hellre bidrar till en ökad miljöförstöring. Det sticker också i ögonen när folk som har det bra ställt och bor så centralt att de kan cykla eller promenera in till city tycker det är rätt att de som inte har det så bra ställt och hamnat i förorterna ska betala hundra spänn för att ta sig fram och tillbaka till stan för att uträtta ett ärende. Det som kanske sticker mest i ögonen är att det finns folk som är emot nolltaxa för att det kanske skulle innebära en värdeminskning på deras investeringar i aktier och jordenruntresor när det för andra innebär en minskning på matinköp, klädinköp och resor in till stan.

Det är lätt att avfärda det som avundsjuka och skylla på att oppositionspartiet inte klarar av att hålla arbetslösheten nere på noll procent och att de har så höga skatter för företagare att det varje månad går 3000-4000 företag i konkurs i Sverige; att alla måste sättas i sysselsättning och bli helt fria från bidrag, etcetera. Faktum kvarstår att problemen finns nu. Det är nu vi måste lösa dem, oavsett vems fel det är eller var. För dem som drabbas av priserna så spelar det ingen roll om det var det parti man röstade på, eller det parti man minst gillar som är skyldiga. Det som är det viktiga är att vi har ett problem som man inte kan blunda för och hur vi ska lösa det. Polisanmäl dem, tycker moderaten Malmros, med flera, men jag tror de flesta inte delar hans syn på lösningen.

Utöver frånskyllningen på att miljöpartiet minsann satt med i en regering som höjde SL-taxan sist, så blandar Malmros ihop miljöpartiet och dess ungdomsförbund. De flesta ungdomsförbund skiljer sig något i sina åsikter från sina moderpartier idag. Pubertalt eller nytänkande, välj själv. Vad jag menar med dagisretorik är just detta sorts angrepp: "Det var ju ni som började", som Malmros använder här.

Vidare fortsätter Malmros med påstående som är näst intill rena lögner. Påståenden som att Stockholms län har den billigaste kollektivtrafiken i Sverige. Jag har bott i och besökt flera olika svenska större städer de senaste åren och kan inte komma på nåt ställe där det kostar hundra riksdaler för att ta sig in till city och hem igen eller där det kostar 40 spänn för att åka till närmaste stormarknaden för att handla det som inte finns i de lokala små förortsaffärerna. Detta säger ju sig själv att det inte bara drabbar dem som redan har det sämst ställt utan även marknaden och affärer, butiker och krogar som inte ligger lokalt eftersom de kommer förlora köpkraft då många kommer dra ner på sitt resande med kollektivtrafiken så mycket de kan eller måste. Denna jämförelse med andra städers priser på lokaltrafiken liknar den jämförelse moderaterna brukar köra med när de säger att Sverige har så dålig skola och sjukvård trots våra högra skatter. Det man inte talar om är att man inte jämfört med andra länders genomsnittliga kvalitet på skolor utan med de privatiserade skolorna och sjukhusen där endast de som har gott om pengar har råd att gå.

Malmros undviker på ett ytterst pinsamt sätt det verkliga problemet, att det finns de som drabbas väldigt hårt av SL-taxan; att den för vissa utgör en sjättedel av deras totala inkomst medan den för andra utgör en sextiondedel av inkomsten. Den orimligt orättvisa prissättningen på ett färdmedel som borde betraktas som en självklarhet i dagens Sverige. I stället tolkar Malmros protesterna som en protest mot att tågen kommer för sent och är i dåligt skick. Visst är det något att anmärka över, men knappast är det därför som folk börjar ta till metoder som man gärna skulle vilja slippa använda. Man kan se det som en stöld från SL eller som en protest när inga andra metoder hjälper och det trots allt är nu som man drabbas. Att tycka det är ohederligt och korkat att vara fattig är Malmros indirekta uppfattning, men jag tror inte så många delar hans uppfattning där heller.

Givetvis måste vi alla sträva efter att följa samhällets spelregler, men vad gör man när de som sätter spelreglerna har förlorat kontakten med verkligheten?


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2001 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: