sourze.se

Fula människor undanbedes!

För vem vill se feta glåmiga Svenssons?

Jag tillhör den kategorin som inte skolkar, utan betalar sin tv-licens. Eftersom jag gör det räknas jag som konsument och kan därför komma med synpunkter angående utbudet. Eller rättare sagt den del av utbudet som har passerat sin egen grundtanke. Alltså ännu ett kapitel i ämnet vi älskar att hata. Dokumentärsåporna.

Dom som från början var tänkta att vara realistiska såpor med vanliga människor i ovanliga miljöer/situationer. Dessvärre har det urartat till en kakafoni av kändiskåta wannabees med föga trovärdighet. För varenda gång eftertexterna rullar förbannar jag min dumhet som stulit en timme till av mitt korta liv.

Jag är som dom flesta andra ganska nyfiken och har tittat på ett par av dessa såpor. Moder Robinson fångade mig och första omgången var det nytt, spännande och framför allt intressant. Det psykologiska spelet hade viss nerv.

Naturligtvis poppade det upp nya versioner och varianter på temat och urvattningen har gått fort. Det finns nämligen nästan inga vanliga människor i dokumentärsåpan längre.

Den genomsnittliga människan i Sverige är inte: silikonopererad än så länge, muskelbyggartränad eller hårlös. Däremot måste preferenserna när bolagen letar såpadeltagarna vara just dessa. Det spelar ingen roll vilken av dom man följer, eller om man följer alla. Mönstret är entydigt. Vackra, storbystade, smala, vältränade och hårlösa. Spelar ingen roll om man är på en öde ö. En pincett torde vara det första man väljer som personlig sak. Gud vet hur vi hemma i stugorna skulle reagera om vi såg en hårig vad, eller armhåla? Förmodligen skulle ramaskriet hamna på kvällstidningarnas löp.

Eskaleringen av deltagare, med vad tv-bolagen väljer att kalla skarka personligheter, är närmast löjlig då konfliktskapande och bimbofiering är dom mest framträdande egenskaperna. Reklamkanalerna har givetvis gått ett steg längre och snart står deras att finna i Guinness rekordbok. Jodå, jag mitt pucko betalar även för Canalpaketet och har konsumenträtt där också.

Till syvendes och sist är det ett hån av tv-bolagen att låta oss tittare under falsk förespegling tro att vi bevittnar något som vi kan identifiera oss med. Det skulle räcka om dom skar ner bystmåttet till hälften och ersatte det med intellektuellt stimulerande fetknoppar, som är en starkt underrepresenterad grupp. Faller det förslaget i dålig jord förslår jag att dom skyndsamt upphör med sin falska marknadsföring och kallar dom för sitt rätta namn.

Karikatyrsåpor!


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 24 okt 2001 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: