sourze.se

Graffiti - ett primitivt uttryckssätt

Graffiti är ett primitivt sätt att uttrycka en åsikt. Det kan möjligtvis vara estetiskt tilltalande men inget mer.

Ofta hävdas det att graffiti är nutidens runristningar. Detta är befängt att hävda. Runristningar var sin tids mest intellektuella uttryckssätt men det kan knappast hävdas att sprayning av färg på väggar är vår tids mest intellektuella sätt att göra sin röst hörd. För den som påstår motsatsen kan sluta läsa denna artiklen nu eftersom den knappast kommer förstå restan av artikeln.

"RHZ", "GOX" är ord jag sätt sprayade på väggar. Dessa uttrycker extremt lite. Även om samtliga människor på jorden skulle se dessa målningar och betrakta de länge och tänka över deras budskap i flera timmar skulle de fortfarande inte komma till en slutsats hur samhället bör förändras för att förbättras. Skulle de istället skriva en välskriven artikel, ta en djup bild eller en göra genomtänkt låt så skulle publiken komma till betydligt vettigare slutsatser.

Graffiti är inte ett sätt att uttrycka sin åsikt. Ingen graffitimålare målar seriösa budskap på väggarna. Det handlar oftast om att se sin "tag" på väggen och visa hur bra man är på denna primitiva konstform för andra. Ett rent egoistiskt handlande, oftast på andras bekostnad i form av förstörda väggar. Vissa graffitimålarna hävdar att de som bor i det nersprayade huset borde vara glada för att de gjort väggen finare. Detta är ett rent egocentriskt uttalande och den värsta form av socialism. Jag vet vad du gillar och därför förstör jag din vägg, oavsett om du tycker det är snyggt eller inte.

Snälla klottrare, graffitimålare och gatukonstnärer. Ha lite respekt för andra människor. Sluta med erat egoistiska klottrande och sluta förstör andras egendom.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2001 15:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: