sourze.se

Somos är en söndagskapitalist

Somos svävar på målet. Han har inte begripit någonting. Skall mellanmjölken heta lagommjölk? Man kan vara bakom flötet ibland men här har vi torskat hela metspöt.

I dagens artikel "Fel Demokrati?" av Daniel Somos anser denne att vi är demokratikåta och jag är beredd att hålla med honom.

Dessvärre har Daniel inget mer exempel än det gamla 49/51 fenomenet som inträffar en gång på tjugo. Han har ej heller något konkret exempel på hur kapitalismen skall introduceras i politiken vilket man inte skall klandra den gode Somos för.

För att få insikt och fantasi om politik och bolag behövs lite praktiska erfarenheter och det är inte lätt att inhämta dessa från det debila och resurssvaga gymnasiet där han går. Faktum är att det Somos resurssvaghet tog artikelform redan den 30 augusti. Faktum är dagens artikel är en kopia på den artikeln och då det tydligen är på modet med gamla trötta upprepningar Se artiklar som "Om USA". så ser jag mig nödgad att återigen presentera följande och mer mer toatlitär vision på ökad kapitalism.

Följande liberalekonomiska Germanica är ett reusltat av att inte sväva på målet och springa runt i cirklar med MUF-dogmatiskt bjäfs. Nej, pang på rödbetan.

Jag gör mig till språkrör för hela populasen och välkomnar den accelererande privatiseringen och avregleringen av offentliga instanser.

Jag tänker bland annat på de lyckade omvandlingarna av Posten till det nu så högeffektiva Postwaffe och har redan noterat "5 confirmed kills" på City mail baser. Det förut så anonyma Trafiksäkerhetsverket är nu så militanta Trafiksekuritatesverket vars beskyddarverksamhet med medvetet livsfarliga vägar och deras kommande investeringar i landets bilverkstäder och behandlinshem för whiplashskador.

Den långsamma, debila och ångestbejakande tunnelbanan har under privat regi blivit dyrare men mer spännande att åka.
Resenärerna erbjuds nu gratis ansiktsmassage och kotknackning för just dom som inte har pengar och betalat sin biljett. Under krav på högre lönsamhet så har helt enkelt Södersjukhuset bolagiseringsplaner nu uppdaterats. Lobbyverksamhet via media skall även leda till att debatten om dödshjälp kommer igång igen för att hålla sängarna kalla och kostnaderna nere. Diskussioner förs nu mellan AP-fonden, Föräldrarföreningen och BRIS Barnens rätt i synnerhet att barnen skall få veckolån i stället för veckopeng. Räntan på dessa skall finansera förälderns pension för varför skall man betala för andra?

På förlossningen så skall de nyuppsagda och lata barnmorskorna ersättas av konverterade pantomater för ölburkar under parollen "push to flush". Stockholm stad planerar nu att sälja av lapplisornas verksamhet till ett anonymt IT-bolag. Parkeringsvakterna övergår således till att bli tredubbelt så effektiva genom att bötfälla bilar med hjälp av streckkodsläsare som kan läsa sitt mål på 100 meter. Därefter skickas p-boten till syndarens mobiltelefon. Tjänsten rubriceras som WAP-lisor.

Dessvärre går denna teknoekonomiska revolutionen alldeles för långsamt och i praktsvensk ankdammsfart. Jag kan till min förvåning notera att de som själva beslutat om en rad privatiseringar, nämligen riksdagen, själv inte har föregått med gott exempel. Därför: Svenska Riksdagen AB med holdingbolaget Regeringen.

Enorma summor kan dras in om åhörarläktarna byggs ut kraftigt och att besökarna mot högt inträde kan bevittna en lite mer marknadsmässig politik. Självklart skall det hela direkt sändas i den anrika Statstelevisionen som ett konkurrerande socialrealistiskt alternativ till det slapphetsbejakande "Gladiatorerna". Anders Björk, Farmen Qristina och Bruno Wintzell skall få gå på export i nya dokusåpan "Utskottet". De värsta scenerna säljs till Kanal 5 eller TV3-nyheterna. En retroaktiv fakturering till de tre baltstaterna för hanteringen och returneringen av alla bortsprungna balter skulle väl kunna stimulera statsskulden för att inte tala om de pengar man skulle kunna tjäna på att sälja Lappland till samerna och sedan leasa ut Polisen AB och det börsnoterade Försvaret.

Storvinster går att ta hem om vi följer amerikansk modell att göra om sin världspolis till ett världsväktarbolag och som precis som USA börja ta betalt för militära tjänster. Den helt fossila socialtjänsten ombildas till "service" och säljer optionsrätter på bidragen.

Utrikespolitiken skall självklart "outsourcas" och läggas på entreprenad. Bolaget PolPower skall helt enkelt hålla seminarier och workshops för nyblivna stater om marknadsekonomins fördelar och "Swedish Know How". Ett återupplivat Albanien skulle exemplevis kunna lära sig hur man kringgår jobbiga exportbestämmelser för vapen till svartlistade länder samtidigt som man mäklar fred i ett annat land eller varför inte hur man i en öppen och frihetlig demokrati snyggt försätter en etisk grupp, vi kan säga kurder, i husarrest i månader utan grunder. Dotterbolaget Svenska Freds AB kan lära ut hur man kan sabba konkurrerande budgivares rykte.

Men med riksdagen privatiserad så tar vi även kommunerna. Med befintliga bredbands-motorvägar så skall olika kommuner kopplas upp och invånarna skall erbjudas frivilligt tvångsdeltagande i en ny e-auktion där du mot högst budgivning kan ropa in den kommunalpolitik som passar just dig. Ty fetast plånbok bestämmer. Det är ju faktiskt mest logiskt så. Som en naturlag.

För att vi helt och hållet inte skall tappa kontakten med våra planekonomiska folkhemsrötter så måste det ju finnas ett par förlorare. I programmet "Vem vill bli proletär" så skalar Bengt Magnusson av dig dina tillgångar. Dessvärre kan vi inte ha mer än ett alternativ till detta bolag, då förfaller ju hela den fria marknaden.

Lite konkurrensbegränsning har väl ingen dött av. Snacka bara med Telia... eller jänkarna och deras strafftullar på stål.

***

"Det är Rom. Det är statskonst!" som den österrikeske akvarellmålaren brukade säga. Det är riktigt kapitalism och efter denna objektiva uppläxning och underkastelsebefrämjande åsiktsdressyr så ålägger jag dig Daniel Somos att själv skissera på lite privatiseringsplaner och marknadsstrategiska omvandlingar.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2001 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: